ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійні організації виступили проти вимоги НСЖУ звільнити Аласанію (заява)

22.04.2016, 13:56

Громадські організації Центр демократії та верховенства права, Інститут Масової Інформації, ГО "Телекритика", Фундація "Суспільність", "Інтерньюз-Україна", ГО "Львівський медіафорум", Школа журналістики УКУ висловили обурення зверненню НСЖУ до Прем’єр-міністра України щодо звільнення Зураба Аласанії з поста генерального директора Національної телекомпанії України.

Текст заяви публікуємо повністю:

"Ми, громадські організації Центр демократії та верховенства права, Інститут Масової Інформації, ГО "Телекритика", Фундація "Суспільність", "Інтерньюз-Україна", ГО "Львівський медіафорум" висловлюємо обурення черговою спробою загальмувати реформу суспільного мовлення.

Так, 21 квітня 2016 року відбувся пленум Національної спілки журналістів України, який затвердив від імені НСЖУ звернення до Прем’єр-міністра України щодо звільнення Зураба Аласанії з поста генерального директора Національної телекомпанії України (об’єднаної). Основна мотивація дій НСЖУ, як пояснила секретар спілки —  “невиконання трудових обов’язків, зокрема щодо допущення заборгованостей заробітної плати”, “неналежна реалізація редакційної політики телекомпанії”.

Адресні звинувачення, що висуваються саме в бік керівника НТКУ, не лише не ґрунтуються на фактичному стані справ в ході реформи суспільного мовлення, але і підтверджують декларативність заяв про підтримку реформи суспільного мовлення з боку НСЖУ.

З моменту затвердження постанови Кабінетом Міністрів України у серпні 2015 року розпочався надзвичайно складний процес формування об’єднаної телерадіокомпанії, що стане базою для майбутнього суспільного мовника. В процесі перетворення усім залученим сторонам доводиться вирішувати масу юридичних і фінансово-господарських питань. Паралельно, відповідно до вимог закону тривав процес обрання Наглядової ради НСТУ, а також розпочатий процес пошуку і ліцензування частот для організації фм-мовлення для Українського радіо. Адже закон зобов’язує державу забезпечити суспільного мовника мінімум 3 загальноукраїнськими фм-хвилями і 2 загальнонаціональними телеканалами.

З грудня 2015 року Державне підприємство “Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм” заблокувало реформу не допускаючи до своїх фінансово-господарських документів жодну уповноважену перевіряючу державну установу. Саботаж з боку ДП “УСТФ “Укртелефільм” став предметом кількох засідань парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, що призвело до появи в парламенті законопроекту №4232 щодо зміни порядку приєднання цього підприємства і розблокування реформи.

В лютому-березні 2016 року керівництвом НТКУ вжиті всі заходи щодо розблокування державного фінансування, а насамперед заробітних плат працівників НТКУ і її регіональних дирекцій. Утім, відсутність коштів на закупівлю контенту через недофінансування з боку держави не може не впливати на програмне наповнення каналу. Лише фіналізація реформи може забезпечити рівень фінансування, передбачений законом про суспільне телерадіомовлення. Водночас, елементарне небажання розібратися у сутності суспільного мовлення, страх і саботаж змін є чи не найголовнішим фактором, що гальмує реформу.

Ми вважаємо неприпустимими заяви, які під гучними гаслами діалогу і порозуміння приховують амбіції окремих осіб.

Ми також вважаємо відвертою маніпуляцією і проявом елементарної некомпетентності заклики політиків і громадських діячів щодо виділення в окрему структуру Національного радіо. Такі заклики є прямим доказом не лише необізнаності про наявну систему державних мовників, але і свідчать про приховані інтереси лобістів цього питання.

Ми обурені штучним затягуванням реформи суспільного мовлення, яке понад 10 років є зобов'язанням України перед Радою Європи, а також умовою реалізації угоди Україна-ЄС.

Ми закликаємо Кабінет міністрів України доручити профільним Міністерствам забезпечити у тому числі з необхідною підтримкою з боку силових органів  перевірку і видачу документів ДП “УСТФ “Укртелефільм”, а також забезпечити належне ведення відкритих досудових проваджень.

Ми звертаємося до народних депутатів України якнайшвидше ухвалити законопроект №4232 щодо зміни порядку приєднання Укртелефільму.

Ми наголошуємо, що реформа суспільного мовлення є ключовою реформою в медіа-сфері. І саме завдяки зусиллям керівництва НТКУ реформа реалізується попри всі фактичні і штучно створені перешкоди. Ми наголошуємо, що саме обрання Правління Національної суспільної телекомпанії України буде яскравою і неупередженою оцінкою діям Зураба Аласанії".

 

 

 

Liked the article?
Help us be even more cool!