ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медійники та правозахисники закликають Зеленського продовжити термін підготовки законопроєкту про дезінформацію

19.12.2019, 15:04
Фото – REUTERS / Gleb Garanich / NV.ua
Фото – REUTERS / Gleb Garanich / NV.ua

Медійні та громадські організації закликають Президента продовжити термін підготування законопроєкту про дезінформацію. Відповідну заяву медіарух “Медіа за усвідомлений вибір”, низка медіа та ГО оприлюднили 19 грудня. “Детектор медіа” наводить повний текст заяви:

Медійні та громадські організації занепокоєні відсутністю ґрунтовного публічного обговорення щодо можливого запровадження кримінальної відповідальності за поширення дезінформації. Такі норми можуть з'явитися в законопроєкті, що розробляє Міністерство культури, молоді та спорту на виконання указу Президента №837/2019 та має його зареєструвати у ВРУ до 31 грудня 2019 року.

Нагадаємо, що в указі глави держави №837/2019 “Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави” від 8 листопада 2019 року поставлене завдання Кабінету Міністрів України розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт, що має містити “положення щодо вимог та стандартів новин, механізмів запобігання розповсюдженню недостовірної, викривленої інформації... а також передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію”. Терміном виконання завдання значиться 31 грудня 2019 року.

Ми поділяємо думку про те, що в умовах гібридної військової агресії проти України право на свободу слова може бути частково обмежене законом в інтересах національної безпеки та територіальної цілісності. Разом з тим такі обмеження свободи слова, доповнені нормами про кримінальну відповідальність, можуть становити потенційну загрозу свободі медіа та свободі вираження поглядів у цілому.

Саме тому будь-які пропозиції, що регулюють питання свободи слова та відповідальності за дезінформацію не можуть готуватися поспіхом, закрито, без належних публічних обговорень із залученням фахових українських та закордонних експертів.

З огляду на те що термін підготовки та реєстрації законопроєкту, визначений указом Президента, практично сплив, і за залишок часу провести належне обговорення пропозицій міністерства вже неможливо, закликаємо главу держави продовжити термін виконання відповідного завдання і зобов'язати Уряд здійснити відповідні обговорення із залученням українських та закордонних експертів перед реєстрацією законопроєкту.

Заяву підписали:

Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір”

Громадське радіо

Журнал “Новое время”

“Український тиждень”

“Детектор медіа”

Інститут масової інформації

Інститут розвитку регіональної преси

Інститут демократії їм. Пилипа Орлика

Центр прав людини ZMINA

Інформаційна кампанія “По той бік новин”

Як повідомляв ІМІ, 8 листопада Президент Володимир Зеленський видав указ, згідно з яким доручив Кабінету Міністрів до кінця 2019 року розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення про вимоги та стандарти новин, механізми запобігання поширенню недостовірної, спотвореної інформації, її спростування

20 листопада Міністерство культури, молоді та спорту України і Комітет Верховної Ради з питань інформаційної політики презентували обмеженому колу онлайн-медіа драфт законопроєкту про медіа.

У драфті законопроєкту прописано норму реєстрації онлайн-медіа та соціальних мереж (Google, YouTube, Facebook) для оподаткування. Щоправда, за словами Ткаченка, поки під знаком питання і те, й інше. Залишається дискусійним питання щодо прирівнювання блогерів до ЗМІ, і якщо це зробити, то з якої кількості підписників, та виникне не тільки питання оподаткування, а й контенту. Також законопроєкт передбачає штрафи й блокування онлайн-ресурсів за рішенням суду.

Громадські організації “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” підготували свої пропозиції щодо найважливіших сфер дії головного медійного законопроєкту – про аудіовізуальні медіасервіси (медійного кодексу), над яким працює робоча група при Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Liked the article?
Help us be even more cool!