ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіаюристи: У законопроєкті "Про медіа" є небезпека зловживань з боку чиновників погодженням інтерв’ю

29.01.2020, 12:37
Фото – 112.ua
Фото – 112.ua

Норма нового законопроєкту “Про медіа” про погодження інтерв’ю з посадовими особами державних органів та органів місцевого самоврядування потребує доопрацювання. На цьому під час громадського обговорення законопроєкту 29 січня наголошували журналісти та медіаюристи, повідомляє “Детектор медіа”.

Зокрема, журналіст СТБ та Deutsche Welle Олег Климчук звернув увагу на те, що законопроєкт може створювати можливості для зловживань з боку чиновників. Адже пункт 4 статті 4 документа містить положення про попереднє погодження інтерв’ю посадових осіб: “Не допускається вимога попереднього погодження повідомлень і матеріалів, які поширюються медіа, а також заборона поширення повідомлень і матеріалів з боку посадових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань, політичних партій, крім випадків, коли посадова особа є автором поширюваної інформації чи дала інтерв'ю”.

Медіаюрист Інституту масової інформації Алі Сафаров вважає, що ця норма створює небезпеку того, що “замість надання інформації про діяльність посадових осіб вимагатиметься погодження інформації про діяльність посадових осіб”.

Медіаюристка Лабораторії цифрової безпеки Віта Володовська погодилася, що слід уточнити цю норму в законопроєкті.

Ці пропозиції, за словами учасників дискусії, стосуються саме погоджень коментарів та інтерв’ю з посадовими особами, тоді як у разі інших осіб ця норма відповідає положенням Закону “Про авторське право та суміжні права”. У цьому документі є норма про те, що журналіст і особа, яка дає інтерв’ю, є співавторами.

Нагадаємо, що в парламенті минулого скликання був законопроєкт Сергія Лещенка, Мустафи Найєма та інших депутатів, який передбачав, навпаки, скасувати в законодавстві норми щодо погодження інтерв’ю. Але його так і не ухвалили.

Нагадаємо, 29 січня проходить публічне громадське обговорення законопроєкту №2693 “Про медіа”.

17 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №2693 “Про медіа”.

15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції “Європейська солідарність” зареєструвала альтернативний проєкт закону “Про медіа” №2693-1.

27 грудня 2019 року був зареєстрований законопроєкт №2693 “Про медіа”. Його авторами стали члени Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлизавета Богуцька, Тетяна Тябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, а також членкиня Комітету з питань свободи слова Тетяна Циба.

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

Центр демократії та верховенства права закликав профільний комітет Верховної Ради та парламент провести ефективне обговорення і розгляд поправок до законопроєкту про медіа для ухвалення якісного закону в першій половині 2020 року. Інтернет-асоціація України (ІнАУ) запропонувала парламентським комітетам повернути законопроєкт авторам на доопрацювання.

Liked the article?
Help us be even more cool!