ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіаексперти: низький рейтинг свободи медіа України у Східному партнерстві пов’язаний із формуванням негативного образу журналіста

17.04.2014, 18:04

За результатами 2013 Україна зберегла четверте місце у рейтингу свободи слова серед країн Східного Партнерства, котрий проводиться Інтерньюз-Україна. Рейтинг проводиться з березня 2013 року у співпраці із медіа-організаціями країн-членів Східного Партнерства (окрім України до нього належать Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія та Молдова).

Як показав рейтинг, ситуація зі свободою слова в Україні до кінця 2013 року була краща лише ніж у Азербайджані та Білорусі, натомість гірша ніж у Грузії, Молдові та Вірменії (1, 2 та 3 місця відповідно). Як зазначив на презентації збірника «Свобода медиа в странах Восточного Партнерства 2013» (видано також у англомовному варіанті) керівник проектів Інтерньюз-Україна Андрій Кулаков, проект ведуть 60 експертів із цих країн. Оцінка відбувається в чотирьох площинах: 1) законодавча база і політична ситуація; 2) практичний бік журналістської діяльності; 3) ситуація на телебаченні; 4) інтернет та нові медіа.

Показники України за три квартали 2013 року лише погіршувалися, і присутні на презентації збірника медіа-експерти навели низку причин, чому так сталося. Так, виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк зазначила, що закінчення року поставило медіа-спільноту перед новою реальністю: що журналістів можуть масово бити. «Якщо раніше ми мали звісно проблеми із міліцією, інциденти, штовханина, перешкоджання, то після 1 грудня, коли на Банковій побили 48 представників ЗМІ, ситуація змінилася. Журналісти стали мішенню, яку цілеспрямовано переслідують», - сказала Романюк.

Головний редактор сайту «Mediasapiens» (підрозділ «Телекритики») Діана Дуцик продовжила цю думку, шукаючи причини такого відношення до журналістів. «На жаль, ми не побачили підтримки журналістів з боку суспільства. Вочевидь тому, що протягом останніх років політикум нав’язував дуже негативний образ журналіста. Говорилося, що журналісти продажні, вони всі погані, їхні розслідування обов’язково кимось замовлені. Тому суспільство на сьогодні має певну недовіру до журналістів і до інформації», - зазначила Дуцик.

«Наша країна попри те, що має добру законодавчу базу для нормального функціонування ЗМІ, має ту проблему, що закони не виконуються, або різнорако витлумачуються», - так оцінила невисоке місце України координатор проекту Наталія Сад. Діана Дуцик: «Ми жили і продовжуємо жити в корумпованій країні, у цій системі координат медіа не могли нормально функціонувати. ЗМІ в якомусь моменті прямо чи опосередковано працювали на один клан».

Оксана Романюк навела  низку фактів, які свідчать про пониження суспільного статусу журналістів: лише 5 випадків із відкритих по 171 статті КК України (перешкоджання професійній роботі журналістів) дійшло до суду (фактично лише кожний 20-й постраждалий журналіст мав шанс на те, щоб його кривдників покарали), окрім того саме покарання за побиття журналістів є жалюгідними – від кількох десятків гривень до кількох сотень. Романюк також зазначила, що в 2013 році загальнополітична ситуація не сприяла свободі медіа: «У 2013 році владна команда Януковича займалася тим, що «забивала базу» під президентські вибори.  Ніщо їм не віщувало того, що може щось змінитися. Вони захоплювали медіа-ринок, ускладнювали життя журналістам, започаткували репресії».

Редактор сайту проекту моніторингу свободи медіа Анатолій Марциновський справедливості заради відзначив, що робота українських журналістів, їхній спротив системі багато в чому були і є прикладом для колег із країн Східного партнерства.

Невдовзі буде презентовано проміжні результати проекту за 1-й квартал 2014 року (триває проект до кінця 2015 року).

На фото: Оксана Романюк. 

ІМІ

Liked the article?
Help us be even more cool!