ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Малюська запропонував перевірити керівників ЗМІ й дізнатися, чи дають вони зарплату в конвертах

13.09.2021, 10:30
Фото – пресслужба Міністерства юстиції
Фото – пресслужба Міністерства юстиції

Міністр юстиції Денис Малюська запропонував зібрати керівників українських ключових медіа і дізнатися, чи дають вони своїм працівникам заробітну плату в конвертах, переводячи свій бізнес у тінь. 

Про це він сказав у межах форуму YES (Ялтинської економічної стратегії) у відповідь на запитання голови наглядової ради групи StarLightMedia Олени Пінчук, яка зауважила, що чимало українських ЗМІ, зокрема група StarLightMedia, мають хороший прибуток і справно платять податки, повідомляє LB.ua.

“Я б хотів запропонувати зібрати голів українських великих ЗМІ з моєю участю та пройти на відповідному обладнанні тест, щоб зрозуміти, хто видає та бере зарплату в конвертах, а хто – ні. Я і сам як міністр готовий узяти в цьому участь. Більше того, дізнатися про те, чи ті, хто володіє великими медіахолдингами, – чи отримали вони якісь неофіційні зарплати, які не були задекларовані”, – зауважив Малюська.

Під час дискусії в межах YES міністр зауважив, що медіа в Україні – це не бізнес, що більшість з них працює в тіні. Малюська назвав ЗМІ в Україні зброєю олігархів.

“Це може бути непоганий та навіть рентабельний бізнес. Одначе я бачу великі зарплати, які платяться в конвертах великим медіазіркам, і дуже невеликі заробітні плати, які декларуються і перевіряються податковою. Я бачу, що наші ЗМІ є дуже круті. Наші ток-шоу, контент, який генерується медіакомпаніями, не можна порівняти з тим, що можуть собі дозволити державні компанії. Є в цьому тіньова сторона функціонування ЗМІ в Україні. Я не кажу про всі. Якщо ми говоримо про ті медіа, які висвітлюють політичне життя, у більшості випадків є тіньова сторона фінансування”, – додав він.

Як повідомляв ІМІ, 3 вересня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до спікера парламенту Дмитра Разумкова з офіційним листом, у якому наголошує на невідповідності Конституції України законопроєкту №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. 

За словами Денісової, ухвалення законопроєкту призведе до порушень прав і свобод людини. Документ наділяє президента і РНБО непередбаченими Конституцією України повноваженнями, обмежує права людини залежно від майнового стану, опосередковано вводить цензуру в ЗМІ тощо.

Омбудсмен заявила, що в разі його ухвалення звернеться до Конституційного Суду.

1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”.

2 червня Президент України Володимир Зеленський вніс цей законопроєкт до Верховної Ради як невідкладний.

20 травня Зеленський анонсував появу законопроєкту про деолігархізацію, який, зокрема, послабить вплив олігархів на медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!