ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Литовські ЗМІ засудили напади на журналістів на акції проти обмежень для невакцинованих

12.08.2021, 11:44
Фото - Delfi/Josvydas Elinskas
Фото - Delfi/Josvydas Elinskas

Литовські засоби масової інформації засудили застосування фізичного та психологічного насильства проти журналістів, які висвітлювали 10 серпня мітинг і заворушення біля Сейму Литви. 

Про це йдеться у спільній заяві низки редакцій литовських ЗМІ, повідомляє 12 серпня Delfi.

Журналісти зазнали нападів під час висвітлення мітингу, на якому протестували проти запланованих урядом обмежень для людей, у яких немає імунітету до коронавірусу або які не хочуть тестуватися.

“Розуміючи, що основою довіри до ЗМІ є незалежність, справедливість, неупередженість, професіоналізм, журналісти безупинно протягом усього дня готували статті, репортажі, виходили на зв'язок з місця події. Під час протесту литовські ЗМІ поставили питання сотням присутніх, об'єктивно і неупереджено подавали суспільству інформацію, яку присутні учасники протесту хотіли довести до відома суспільства”, - йдеться у заяві. 

Проте, зазначаєть у заяві, мирний процес ввечері переріс в безлади, під час яких колег-журналістів штовхали, закривали їм камери, псували робоче обладнання, називали їх “щурами” та іншими нецензурними словами. 

“Але навіть в таких умовах представники ЗМІ продовжували працювати до закінчення заворушень: в них летіли пляшки, каміння”, - зазначають автори заяви.

Автори заяви наголошують, що такі інциденти шкодять не тільки демократії, а й іміджу Литви в світі. 

“Ці події показують, що робота журналіста небезпечна, особливо коли натовп бачить в ЗМІ ворога, коли не розуміє принципів об'єктивної журналістики, коли не здатен висловити словами свою позицію щодо теми, яка викликає сумніви, і вдається до насильства. Звинувачення в тому, що журналісти нібито спровокували заворушення - є безпідставними і брехливими. Журналісти з ранку робили свою роботу, але через це зазнали нападу і постраждали. Випади проти представників ЗМІ - це прагнення залякати суспільство, поставити під загрозу безпеку суспільства, громадський порядок”, - йдеться у заяві. 

Підписанти засудили застосування насильства проти журналістів та попросили поліцію звернути увагу на безпеку журналістів. 

Підписи під листом поставили суспільний мовник LRT, Delfi, новинні агентства BNS та ELTA, 15min.lt, Lrytas.lt, Diena Media News, телеканали TV3, LNK, Freedom TV, Литовська спілка журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!