ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ заявила, що не оцінюватиме дій Бутусова до закриття кримінального провадження

03.12.2021, 13:02
Фото – pravda.com.ua
Фото – pravda.com.ua

Комісія з журналістської етики заявила, що не розглядатиме дій журналіста Юрія Бутусова до закриття кримінального провадження, відкритого Державним бюро розслідувань.

Про це йдеться в заяві КЖЕ, оприлюдненій 3 грудня.

Комісія зазначає, що відео, яке Юрій Бутусов опублікував у фейсбуці 27 листопада і на якому він стріляє з гаубиці, спричинило гостру дискусію в Україні. Ситуація ще більше загострилася після того, як 28 листопада Державне бюро розслідувань заявило, що “перевірить законність дій журналіста Бутусова на відео, яке він виклав у мережі”, та розпочало кримінальне провадження за фактом публікації.

КЖЕ звертає увагу, що користувачі фейсбуку закликали її оцінити етичність вчинку журналіста, оскільки це має робити саме комісія. Також про це писав позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович.

Комісія зауважує, що, відповідно до ст. 6 Положення про КЖЕ, вона має право відмовити в розгляді звернення, якщо в компетентному суді порушено провадження про розгляд відповідного спору. 

“Враховуючи той факт, що Державне бюро розслідувань порушило кримінальне провадження за фактом опублікованого журналістом відео, Комісія не розглядатиме дії журналіста Юрія Бутусова до закриття кримінального провадження”, – йдеться в заяві. 

Також КЖЕ засудила будь-які спроби тиску на журналістів. Зокрема, спроби використати комісію для тиску.

Як повідомляв ІМІ, 26 листопада президент Володимир Зеленський під час пресмарафону звинуватив Юрія Бутусова в смертях на Донбасі через публікацію відео з дроном Bayraktar. Журналіст звинуватив Зеленського в брехні.

Після пресмарафону Юрій Бутусов заявив, що позиватиметься до суду на Президента України Володимира Зеленського через висловлювання, які вважає неправдивими щодо себе.

28 листопада Державне бюро розслідувань у межах розпочатого кримінального провадження заявило, що вивчає відео, яке 27 листопада виклав головний редактор “Цензор.нет” Юрій Бутусов на своїй фейсбук-сторінці. На відео журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”.

Юрій Бутусов вважає, що в такий спосіб президент Володимир Зеленський помстився йому через його запитання на пресмарафоні.

ДБР оприлюднило другу заяву, у якій звертає увагу журналістів та лідерів громадської думки, що кримінальне провадження порушено не проти журналіста Юрія Бутусова, а за означеним у його публікації фактом.

29 листопада спікер делегації України в Тристоронній контактній групі та позаштатний радник голови Офісу президента Олексій Арестович заявив, що головного редактора “Цензор.нет” Юрія Бутусова можуть убити, тому він проситиме надати журналісту державну охорону.

29 листопада Медіарух заявив, що Державне бюро розслідувань не має ставати інструментом для політичних розправ.

1 грудня Юрій Бутусов повідомив, що подаватиме судовий позов про Державного бюро розслідувань через відкриття кримінального провадження.

Liked the article?
Help us be even more cool!