ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ висловила публічний осуд 1+1 через оприлюднення особистих даних зґвалтованої в Кагарлику жінки

01.06.2020, 12:05
Фото – фейсбук КЖЕ
Фото – фейсбук КЖЕ

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловлює публічний осуд телеканалу "1+1" за сюжет "Резонансна справа", у якому оприлюднено без згоди особисті дані жінки, яку зґвалтували поліцейські в Кагарлику.

Про це йдеться в рішенні КЖЕ від 1 червня щодо сюжету ТСН (1+1) та матеріалів інших ЗМІ про потерпілу в справі про насильство з боку поліцейських Кагарлицького відділення  поліції.

КЖЕ зазначає, що цей сюжет ТСН містить порушення статті 3 ("Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини") та статті 18 ("Журналіст має бути особливо обережним під час висвітлення питань, пов’язаних з дітьми") Кодексу етики українського журналіста. "Ці ж статті кодексу порушили й інші ЗМІ, які поширили інформацію ТСН або давали власні матеріали, в яких розкривалися персональні дані потерпілої", – йдеться в рішенні.

За даними КЖЕ, велика кількість ЗМІ поширили інформацію про потерпілу з посиланням на сюжет ТСН, зокрема ТСН.ua, "Обозреватель", "Апостроф", "Високий замок", РБК, "Газета.ua", "Вголос", сайт 24 каналу, "КП в Україні".

Комісія з журналістської етики засуджує факти збирання інформації про потерпілу в знайомих та односельців, вважає їх неприйнятними й такими, що завдають додаткової травми потерпілій. Будь-яка характеристика (навіть негативна) потерпілої не може бути виправданням насильства з боку поліцейських, йдеться в рішенні.

Натомість комісія наголошує, що суспільний інтерес становить факт насильства з боку поліцейських. Комісія солідаризується із заявою Моніторингової місії ООН з прав людини щодо необхідності "вжити швидких та ефективних заходів для зміни культури поліції, яка, очевидно, все ще вважає жорстоке поводження прийнятним".

"У зв’язку з  цим комісія закликає українські медіа змістити фокус уваги з особи потерпілої на ситуацію з насильством з боку поліції, приділяти належну увагу висвітленню таких неприйнятних фактів у системі правоохоронних органів, їх розслідуванню та питанням реформи поліції. Саме ці питання мають надзвичайний суспільний інтерес, а не деталі про особу потерпілої", – йдеться в рішенні. 

Також КЖЕ звертає увагу, що поширення надто великої кількості подробиць про злочин (хто б їх не озвучував, навіть адвокат потерпілої), є невиправданим та неетичним, оскільки такі подробиці можуть завдавати додаткової травми постраждалій та її сім’ї.

"Відтак ми звертаємо увагу журналістів, що питання адвокатської етики й адвокатської відповідальності регулюється Законом України "Про адвокатуру". Той факт, що адвокат висвітлює інформацію, яка йде на шкоду його підопічній, не означає, що журналісти й ЗМІ не будуть відповідати окремо за розповсюдження такої інформації", – йдеться в рішенні. 

Комісія зверталася до керівництва новинної служби "1+1" – ТСН – з проханням надати пояснення щодо сюжету, але поки що не отримала відповіді. 

Крім того КЖЕ наводить рекомендації для ЗМІ, яких слід дотримуватися, висвітлюючи злочини щодо жінок та дітей, особливо на ґрунті сексуального насильства:

  • Стежити за досягненням балансу між суспільним інтересом та недоторканністю приватного життя постраждалих від насильства.
  • Стежити за тим, щоб оприлюднені матеріали не дозволяли опосередковано визначити людину, яка пережила насильство, за допомогою комплексу оприлюднених даних. Пам’ятати, що навіть розрізнені дані, оприлюднені різними ЗМІ, у комплексі можуть вказувати на конкретну особу.
  • Поважати гідність потерпілих та їхніх сімей.
  • Вживати коректну термінологію, зокрема не вживати слова "жертва", а "жінка / чоловік, що пережили насильство", "постраждалі", "потерпілі".
  • Уникати надмірної деталізації злочину.
  • Уникати потурання, заохочення, співчуття чи навіть сприяння злочинній поведінці.   

Також комісія рекомендує журналістам під час висвітлення теми злочинів та насильства користуватись уже розробленими рекомендаціями медійних та правозахисних громадських організацій – як українських, так і іноземних. 

Як повідомляв ІМІ, у деяких ЗМІ оприлюднили фото й ім’я дівчини, у зґвалтуванні та побитті якої наразі підозрюють двох поліцейських Кагарлицького відділку поліції. За словами адвоката дівчини, дозволу на публікацію особистих даних потерпілої в медіа він не давав.

Liked the article?
Help us be even more cool!