ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Київстар" виділив $90 мільйонів на подолання наслідків кібератаки

Мобільний оператор "Київстар" виділив $90 мільйонів на подолання наслідків російської кібератаки на свої сервіси в грудні 2023 року. У компанії заявили, що атака вплинула на їхній розвиток, повідомляє Reuters.

Як зазначає агенція, директор компанії назвав цей злам найбільшою кібератакою на інфраструктуру зв’язку у світі. В результаті постраждала інфраструктура оператора, а мільйони українців повідомляли про перебої з мобільним зв’язком.

"До цієї кібератаки, у 2023 році, ми розвивалися в темпі 11–12% зростання щоквартально. Кібератака з’їла близько 3% річного приросту", – зазначив гендиректор Олександр Комаров у розмові з інформаційним агентством Інтерфакс-Україна.

Він не пояснив, який саме аспект зростання компанії постраждав. На запит Reuters прокоментувати інформацію в "Київстарі" наразі не відповіли.

За словами Комарова, мобільний оператор виділив 3,6 мільярда гривень на подолання наслідків зламу.

Ці гроші пішли на ремонтні роботи, а також підсилення системи й оплату програми лояльності для клієнтів.

Що відомо про кібератаку на "Київстар"

Масштабний збій у роботі оператора "Київстар" стався зранку 12 грудня 2023 року: був відсутній інтернет, неможливо було ввійти в мобільний застосунок "Київстар", не працював сайт компанії.

Цього ж дня "Київстар" заявив про потужну хакерську атаку, яка стала причиною технічного збою, частково було зруйновано IT-інфраструктуру компанії.

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на "Київстар" та розглядала як одну з версій атаку спецслужб РФ. 

Відповідальність за атаку взяло на себе російське хакерське угруповання "Солнцепек". За даними СБУ, воно є підрозділом Головного управління генштабу збройних сил РФ.

Кібератака відбулася через скомпрометований обліковий запис одного зі співробітників компанії.

20 грудня 2023 року "Київстар" повідомив про відновлення всіх базових сервісів, які постраждали через хакерську атаку.

Через півтора місяця після масштабної хакерської атаки з "Київстару" пішов директор з інформаційної безпеки Юрій Прокопенко, який працював у компанії майже вісім років.

Служба безпеки України ідентифікувала хакерів російського Головного розвідувального управління (ГРУ), які вчинили атаку на національного оператора мобільного зв’язку "Київстар".

Liked the article?
Help us be even more cool!