ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кива та охоронці Медведчука – антигерої свободи слова в травні. Барометр ІМІ (оновлено)

02.06.2021, 10:00
Фото – eeas.europa.eu
Фото – eeas.europa.eu

У травні експерти ІМІ зафіксували 20 порушень прав журналістів в Україні. З них 18 стосувалися фізичної агресії проти медійників. 

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова” *.

Цього місяця зафіксовано 16 випадків перешкоджань та по одному випадку побиття, погроз, юридичного тиску і обмеження доступу.

Серед перешкоджань зафіксовано випадки вибірковості в доступі на пресконференцію за участю Президента України Володимира Зеленського і держсекретаря США Ентоні Блінкена. Зокрема, два медіа, які належать експрезидиенту Петру Порошенку – Прямий та 5 канал, не були акредитовані на захід. Також відмовили в акредитації журналісту видання “Букви”. Усім відмовили у зв’язку з карантинними обмеженнями. Офіс президента в анонсі до заходу попереджав ЗМІ, що через карантинні обмеження в заході зможуть узяти участь 20 представників засобів масової інформації.

Крім того, неприємні події для журналістів сталися 13 травня біля Печерського райсуду Києва, де народному депутатові від “Опозиційної платформи – За життя” Віктору Медведчуку обирали міру запобіжного заходу.

Так, охоронців Медведчука та народного депутата від ОПЗЖ Іллю Киву можна назвати головними ворогами преси в травні. Охоронці Медведчука не допускали низку журналістів до приміщення суду, а деякі медійники навіть постраждали: невідомий чоловік заблокував кореспондента видання “Букви” Яна Доброносова та застосував фізичну силу, придавивши йому рукою горло. 

Також охоронці Медведчука не пускали до суду журналіста Watchers.Media Станіслава Козлюка.

“Відзначився” під судом і в залі суду народний депутат від ОПЗЖ Ілля Кива: заважав журналістці hromadske Вікторії Рощиній вести стрім з-під будівлі суду та некоректно висловлювався на адресу журналіста Богдана Кутєпова. Зокрема, Кива нав’язливо питав у журналістки, яка вела пряму трансляцію, чи “звернувся Кутєпов до психіатра”, та назвав журналіста “божевільним”. Водночас невідомі в чорному одязі створили біля входу до суду живий ланцюг і заважали журналістам знімати та перекрили доступ до будівлі суду. Правоохоронці, які перебували біля суду, не відреагували на поведінку як Киви, так і невідомих.

Крім того, у залі суду Кива заважав оператору 24 каналу вести відеознімання. Кандидат наук і депутат ходив залою суду та висловлював свої претензії працівникам ЗМІ. Нардеп заявляв журналістам, що ті, мовляв, заважають йому виконувати “депутатські повноваження”.

Порушення стались у восьми регіонах країни. Лідером є, як зазвичай, Київ (дев'ять), далі йде Львівщина з чотирьма випадками, два - на Полтавщині та по одному – в Одесі, Харкові, Миколаєві, на Тернопільщині та Житомирщині. 

У квітні лідерами з порушень прав журналістів стали приватні особи, представники місцевої і судової влади.

Загалом цього місяця утиску своїх прав зазнали вісім журналістів та шість журналісток.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував загалом 98 випадків порушень свободи слова, 56 випадків перешкоджання, 11 обмежень доступу до інформації, 10 побиттів та п’ять погроз.

*Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск і кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!