ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кремінь закликав телеканали достроково припинити практику двомовності в ефірі

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав мовників загальнонаціональних телевізійних каналів "Рада", "24 канал", "5 канал", "Прямий", "Еспресо", "Ми – Україна", Національної суспільної телерадіокомпанії України, медіагруп "1+1 Media" "Starlight Media", "Inter Mеdia Group" розглянути можливість достроково перейти лише на українську або перекладати українською виступи та репліки учасників програм, які говорять  російською.

Про це йдеться на Facebook-сторінці уповноваженого із захисту державної мови.

Кремінь зазначив, що цим закликом він "реагує на численні звернення громадян".

Він нагадав, що Конституційний Суд України в рішенні від 14.07.2021 наголосив на тому, що "не відповідає конституційному статусові української мови як єдиної державної застосування режиму двомовності в публічному просторі шляхом змішування української мови з будь-якою іншою, зокрема коли телевізійне мовлення або радіомовлення у звуковій формі здійснюється одночасно двома мовами – українською та іншою, що не тільки становить порушення права громадянина України на отримання інформації державною мовою, а й спричиняє зовнішнє звуження простору вживання української мови, підриває зсередини саму її систему, спотворює її структуру, створює ґрунт для її внутрішнього розкладу, зумовлюючи її занепад".

Відповідно до пункту 6 частини восьмої статті 40 та пункту 8 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про медіа", із 17 липня 2024 року в українськомовних програмах допускається використання інших мов без дублювання або озвучення тільки у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах іншими мовами. До того часу в прямому ефірі допускається використання недержавної мови, коли учасники програми (за винятком ведучих) дають інтерв'ю, коментують, пояснюють, ставлять питання тощо, якщо це передбачає концепція самої програми.

"Зараз чинне законодавство України дозволяє використання недержавної мови в прямому телеефірі україномовних програм. Але, враховуючи збройну агресію російської федерації проти України, історичне рішення Конституційного Суду, а також важливість реалізації прав громадян України на отримання інформації державною мовою, пропоную телеканалам, не чекаючи липня 2024 року, використовувати виключно українську мову у своїх ефірах", – зазначив Тарас Кремінь.

Як повідомляв ІМІ, у вересні 2023 року на Одещині на кількох депутатів склали адміністративні протоколи за те, що вони під час проведення сесій користувалися недержавною мовою. Серед них голова обласної ради Григорій Діденко.

Крім того, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оштрафував міського голову Харкова Ігоря Терехова на 3400 гривень за використання недержавної мови під час звернень до громадян. Проте Київський районний суд Харкова скасував штраф міському голові Харкова Ігорю Терехову за використання російської мови в соціальних мережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!