ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На депутатів Одеської міськради склали адмінпротоколи через спілкування під час сесії російською

Фото – slovoidilo.ua
Фото – slovoidilo.ua

На Одещині на кількох депутатів склали адміністративні протоколи за те, що вони під час проведення сесій користувалися недержавною мовою. Серед них голова обласної ради Григорій Діденко.

Про це повідомила представниця уповноваженого із захисту державної мови на півдні України Ярослава Вітко-Присяжнюк 27 вересня на брифінгу в Одесі, інформує Суспільне.

Вона  розповіла, що на Одещині держконтролі проводили в Болградській міській раді та Білгород-Дністровській районній раді. Щодо Одеської міськради склали адміністративні протоколи на декількох депутатів.

“Це було двоє депутатів, щодо яких надходили звернення громадян. Власне, це було зафіксовано під час прямої трансляції, що вони виступали недержавною мовою. Відповідно, ми їх викликали для надання пояснень та склали адміністративні протоколи. Один депутат, здається, був з “Довіряй ділам”, але можу помилятись, інший депутат точно від колишньої ОПЗЖ. Також була доволі гучна справа про те, що склали адмінпротокол на голову Одеської обласної ради Григорія Діденка”, – розповіла Вітко-Присяжнюк.

На перший раз для посадовців сума штрафу становить від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або якщо правопорушення вчинено вперше, то може бути попередження, повідомила уповноважена.

Також вона зауважила, що на міського голову Одеси Геннадія Труханова скарги не надходили, від 16 липня 2022 року не зафіксували жодного публічного використання ним недержавної мови.

Усього до уповноваженої із захисту державної мови щодо Одещини надійшло 266 звернень стосовно порушення мовного законодавства. Найчастіше скарги стосувалися сфери обслуговування.

Як повідомляв ІМІ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оштрафував міського голову Харкова Ігоря Терехова на 3400 гривень за використання недержавної мови під час звернень до громадян. Проте Київський районний суд Харкова скасував штраф міському голові Харкова Ігорю Терехову за використання російської мови в соціальних мережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!