ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд скасував штраф міському голові Харкова за російську мову в соцмережах

19.04.2023, 10:41
Фото – Facebook.com / igor.terehov.kh
Фото – Facebook.com / igor.terehov.kh

Київський районний суд Харкова скасував штраф міському голові Харкова Ігорю Терехову за використання російської мови в соціальних мережах. Таке рішення суд ухвалив 6 квітня, повідомляє Укрінформ.

Так, суд скасував постанову уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня №17 від 29 грудня 2022 року “про визнання Особа_1 винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 188-52 КУпАП та застосовані до нього адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 3400,00 грн”.

Рішення може бути оскаржене в апеляційній інстанції протягом 10 днів із дня проголошення.

Суддя погодилася з позицією захисту Терехова, що сторінки міського голови в телеграмі та фейсбуці не є представницькими, тобто він веде їх не як посадовець. Також захист вказував, що постанова є незаконною, оскільки уповноважений порушив порядок її ухвалення (а саме не було реалізовано захід державного контролю за вживанням і функціонуванням державної мови).

Як повідомляв ІМІ, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь оштрафував міського голову Харкова Ігоря Терехова на 3400 гривень за використання недержавної мови під час звернень до громадян.

Зокрема, у постанові мовного омбудсмена зазначено, що Терехов у зверненнях до мешканців Харкова в ефірі телемарафону “Єдині новини” застосовував недержавну мову, чим порушив закон.

Своєю чергою Ігор Терехов заявив, що офіційно розмовлятиме українською, але з харків'янами продовжить спілкуватися російською. 

Також він подав позов до уповноваженого із захисту державної мови через повторний штраф за порушення мовного законодавства.

Перший випадок стосувався щодо виступу недержавною мовою на телебаченні. Наступна постанова мовного омбудсмена стосувалася застосування недержавної в телегра-каналі і на його сторінці в соцмережі. Сума накладеного штрафу становила 3400 гривень.

Liked the article?
Help us be even more cool!