ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет свободи слова рекомендує Раді створити ТСК для розслідування змін власників телеканалів

03.10.2019, 11:42
Фото – ukrinform.ua
Фото – ukrinform.ua

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова рекомендує парламенту ухвалити проєкт постанови про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування законності зміни власників інформаційних телеканалів.

Відповідне рішення підтримали члени комітету на засіданні 2 жовтня, повідомляє Укрінформ.

"Я вношу пропозицію в даному питанні рекомендувати створення слідчої комісії", – сказав голова комітету, народний депутат з фракції "Опозиційна платформа – За життя" Нестор Шуфрич.

Члени комітету підтримали пропозицію, сам Шуфрич утримався.

Авторами проєкту є народні депутати з фракції "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк та з фракції "Голос" Олександра Устінова.

Як зазначається в пояснювальній записці, необхідність ухвалення постанови продиктована, зокрема, ймовірним придбанням Віктором Медведчуком через підставних осіб низки інформаційних телеканалів, серед яких канали “112 Україна”, а також NewsOne та ZIK.

Проєктом постанови пропонується утворити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Росії.

До основних завдань тимчасової слідчої комісії пропонують зарахувати: проведення комплексної перевірки обставин придбання, джерел надходження та руху коштів під час зміни власників телеканалів NewsOne, “112 Україна”, ZIK; провести дослідження щодо встановлення осіб, які прямо чи опосередковано брали участь у процесі зміни власників вказаних телеканалів, є бенефіціарними власниками, впливають на редакційну політику телеканалів; провести дослідження щодо частки у сфері інформаційного ринку та ринку телевізійного мовлення, яка належить телеканалами NewsOne, “112 Україна”, ZIK; проведення перевірки відомостей щодо систематичного поширення вищевказаними телеканалами ідей та тез, що можуть загрожувати інтересам національної безпеки, оборони та територіальної цілісності України.

У разі встановлення достатніх підстав пропонується ініціювати питання про притягнення винних осіб до відповідальності, передбаченої законодавством України.

У межах роботи ТСК планується надання пропозицій щодо законодавчого врегулювання питання заборони монополізації інформаційного простору України окремими суб’єктами.

Як повідомляв ІМІ, 5 жовтня 2018 року власником корпоративних прав телеканалу NewsOne став соратник Віктора Медведчука, народний депутат від Опозиційного блоку Тарас Козак.

14 грудня 2018 року телеканал “112 Україна” повідомив, що новим власником каналу став народний депутат від політичної партії “Опозиційний блок” Тарас Козак.

14 червня 2019 року стало відомо, що телеканал ZIK купив Тарас Козак. На базі своїх медіаактивів він збирається створити новий медіахолдинг “Новини”.

Відразу після звістки про продаж ZIK із каналу звільнилася низка топменеджерів і журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!