ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Комітет Ради не знайшов підстав карати Киву, який обматюкав журналіста

05.03.2021, 12:30
Фото – фейсбук Данила Мокрика
Фото – фейсбук Данила Мокрика

Комітет з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради не знайшов правових підстав для покарання народного депутата від “Опозиційної платформи – За життя” Іллі Киви за його неетичну поведінку під час спілкування 4 лютого з журналістом-розслідувачем проєкту Bihus.info Данилом Мокриком, повідомляє “Чесно”.

У своєму рішенні від 3 березня комітет лише обмежився нагадуванням Киві про необхідність дотримання норм моралі та поваги до оточення.

Члени комітету дійшли висновку, що Регламент ВРУ не передбачає порядку врегулювання конфлікту між нардепом та іншою особою, який трапився за межами сесійної зали. Якби подібна ситуація виникла між двома народними депутатами, винуватця могли б покарати недопуском до щонайбільше п’яти пленарних засідань.

Комітет нагадав, що, відповідно до Конституції України та Закону “Про статус народного депутата України”, нардепи не є юридично відповідальними за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Окрім того, парламентар повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі, зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших депутатів, службовців, посадовців та інших громадян, утримуватися від компрометувальних дій, заяв і вчинків.

“Звернути увагу народного депутата України Киви І. В. на неприпустимість дій, заяв і вчинків, що компрометують народного депутата, виборців, Верховну Раду, державу, та на необхідність неухильного дотримання при виконанні своїх повноважень вимог Конституції України, закону “Про статус народного депутата України”, Регламенту Верховної Ради та інших законів України, додержання присяги народного депутата, загальновизнаних норм моралі, завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів, службових та посадових осіб і громадян”, – йдеться в рішенні комітету.

Як повідомляв ІМІ, 4 лютого народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива в кулуарах Верховної Ради обматюкав журналіста проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Данила Мокрика, який поставив запитання про відмивання грошей через конвертаційні центри.

Журналісти Bihus.Info надіслали електронні звернення до профільних комітетів Верховної Ради та правоохоронців після інциденту з народним депутатом Іллею Кивою, який у кулуарах парламенту обматюкав журналіста Данила Мокрика. 

У листопаді 2020 року народний депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Ілля Кива під час спілкування з журналісткою проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info назвав керівника проєкту Дениса Бігуса “корупціонером і педерастом”.

Liked the article?
Help us be even more cool!