Комітет гуманітарної та інформполітики підтримав за основу доопрацьований законопроєкт "Про медіа"

24.08.2022, 17:01
Фото - ukrinform.ua

Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів підтримав за основу законопроєкт “Про медіа”, доопрацьований у комітеті.

Таке рішення комітет ухвалив на засіданні 23 серпня, повідомляє “Детектор медіа”.

Комітет схвалив доопрацьовану редакцію законопроєкту про медіа та вирішив звернутися до керівництва парламенту про відкликання законопроєкту № 2693-д “Про медіа”, подати схвалену доопрацьовану редакцію законопроєкту про медіа на реєстрацію, з висновком комітету про ухвалення його за основу, з продовженням строку подання до нього поправок і пропозицій наполовину (21 день). Відповідно, альтернативний законопроєкт №2693-2 “Про медіа в Україні” за результатами розгляду рекомендував відхилити.

Під час засідання члени комітету від фракції “Європейська солідарність” наполягали присвятити постатейному розгляду цього проєкту окреме засідання. Вони озвучили свої зауваження, приміром, що оновлений проєкт не враховує низки нещодавно ухвалених і вже чинних законодавчих норм.

Голова комітету Микита Потураєв закликав голосувати за доопрацьований законопроєкт і запропонував усі пропозиції вносити до другого читання. Він запевнив, що проєкт буде надісланий на експертизу до Єврокомісії.

Член комітету народний депутат Володимир В’ятрович вважає, що за такий варіант проєкту голосувати не можна, про це він написав на своїй Facebook-сторінці.

“…Законопроєкт істотно послаблює захист української мови. Наприклад, дозволяє практично безкарно порушувати в розмірі до 10% квоту на українські пісні на радіо. Ним вносяться руйнівні зміни в інші закони, наприклад прибирається із закону про кінематографію заборона популяризації органів влади держави-агресора. [...] На моє переконання, жоден відповідальний депутат не має права голосувати за таку версію законопроєкту навіть у першому читанні. Ми маємо змусити реваншистів відступити й захистити норми, які захищають нашу мову й культурний простір від рашизму”, – написав депутат.

Нагадаємо, закон про медіа – крок до імплементації  рекомендацій Єврокомісії в межах отримання Україною статусу країни-кандидата ЄС.

Як повідомляв ІМІ, 27 липня голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, його перша заступниця Ірина Констанкевич і голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук внесли пропозиції до законопроєкту “Про медіа” №2693-д, який Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики в липні 2020 року рекомендував Раді ухвалити за основу.

Україна скерує нову редакцію законопроєкту про медіа до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації ЄС щодо реформи медіа. Рекомендації Єврокомісії обов'язково врахують до ухвалення в парламенті.

23 червня глави держав та урядів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Однією з вимог є ухвалення закону про медіа.

Верховна Рада має ухвалити закон про медіа у двох читаннях восени.

Юристи ІМІ проаналізували оновлений проєкт закону “Про медіа”.