ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада має ухвалити законопроєкт про медіа восени – депутатка

02.08.2022, 13:25
Фото – Yevheniya Kravchuk / Facebook
Фото – Yevheniya Kravchuk / Facebook

Верховна Рада має ухвалити законопроєкт про медіа у двох читаннях восени. Про це заявила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук 2 серпня під час круглого столу в Києві, повідомляє Укрінформ.

“Я переконана, що восени ми приймемо закон у двох читаннях. Якщо ми говоримо про дедлайни в цілому, то 1 грудня цей закон має бути підписаний Президентом України. Після цього відбудеться перевірка на виконання нами семи пунктів від ЄС”, – сказала Кравчук.

Вона зауважила, що якнайшвидше ухвалення цього акта є прямою відповідальністю депутатів, оскільки ухвалення закону про медіа є однією з вимог ЄС у контексті початку перемовин щодо членства.

За словами Кравчук, наразі обговорюється, як саме зміни до закону будуть імплементовані. Водночас вона запевнила, що ці зміни “врахують Директиви Європейського Союзу на 100%”, зокрема додаткові вимоги стосовно інклюзії – для кращого медійного споживання з боку людей з інвалідністю, а також директиви щодо реклами.

Депутатка додала, що закон містить розділ, який стосується агресії рф та захисту інформаційного простору України.

“Захист інформаційного простору прописаний Конституцією України та є обов'язком кожного громадянина”, – наголосила вона.

Експерти зазначають, що закон про медіа мав один з найвищих показників відповідності серед євроінтеграційних законів: редакція першого читання від 2020 року відповідала європейським вимогам на 85% і була схвалена представництвом ЄС, дипломатичними представництвами Швеції, Канади та інших країн.

За словами голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, такі результати стали можливими завдяки співпраці багатьох українських спеціалістів у галузі медіа, а також за сприяння гендиректора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталії Форсюк, голови Офісу Ради Європи в Україні, які вдосконалювали цей текст відповідно до європейських директив.

Як повідомляв ІМІ, Україна скерує нову редакцію законопроєкту про медіа до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації ЄС щодо реформи медіа. Рекомендації Єврокомісії обов'язково врахують до ухвалення в парламенті.

Голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, його перша заступниця Ірина Констанкевич і голова підкомітету з питань інформаційної політики Євгенія Кравчук внесли пропозиції до законопроєкту “Про медіа” №2693-д, який Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики в липні 2020 року рекомендував Раді ухвалити за основу. 

23 червня глави держав та урядів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Однією з вимог є ухвалення закону про медіа. 

Liked the article?
Help us be even more cool!