ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Довженко-Центр вважає відповідь Кабміну на петицію "цинічним плювком в обличчя"

12.10.2022, 16:28
Фото – the-village.com.ua
Фото – the-village.com.ua

Державне підприємство "Національний центр імені Олександра Довженка" заявляє, що рішення про реорганізацію Центру є його знищенням та загрозою національній культурній спадщині. 

Також Центр вважає відповідь уряду на петицію щодо скасування реорганізації Центру "відвертим і цинічним плювком в обличчя українській громадськості, кіноспільноті, нашим міжнародним партнерам".

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці Довженко-Центру.

"Держкіно і Кабмін хочуть передати всі повноваження щодо архівування української кінематографічної спадщини сплячій установі без штату, практичного досвіду і зрозумілої діяльності, яка, на "експертну" думку голови Держкіно, не працювала 10 років, а зараз візьме і "запрацює". Ми наголошували десятки разів і повторюємо ще раз: це знищення Довженко-Центру, це загроза національній культурній спадщині. Тепер ми можемо додати, що кричуща некомпетентність Держкіно межує зі зрадою національних інтересів під час російської агресії. Небажання йти на діалог з професійною спільнотою, закриття коментарів у своїх соціальних мережах не зможе приховати цю некомпетентність, а лише її підкреслює", – йдеться в заяві.

Крім того, Довженко-Центр вважає дії Держкіно "цілеспрямованим нищенням" Центру, оскільки "за кілька місяців прямого управління з боку Держкіно не зроблено жодної дії для підтримки Довженко-Центру: поліпшення його фінансово-економічних показників, приведення у відповідність законодавчої бази, сприяння в збереженні та популяризації кінематографічного надбання в часи війни". 

"Держкіно умисно ігнорує і відкидає гуманітарну місію і функції Центру. Вже два місяці вище керівництво Держкіно повторює одне і те саме, що означає буквально як "цілі реорганізації будуть досягнуті". Це вперте мавпування всім відомої неадекватної мантри російських методичок ставить питання про адекватність керівництва Держкіно сучасним викликам. Очевидно, Держкіно не переймається власною репутацією, але своєю недоброчесною діяльністю вони підривають довіру не лише до окремих органів управління, а до української влади в цілому", – зазначає Довженко-Центр.

Керівництво Держкіно має піти у відставку, вважають у Центрі. 

Як повідомляв ІМІ, Кабінет Міністрів відповів на петицію щодо скасування наказу Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Довженко-Центру: правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків Центру буде державне підприємство "Українська анімаційна студія".

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією. Цього дня на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований.

Низка культурних інституцій виступили проти реорганізації Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР, медіаспільнота. У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру.

26 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Медіаспільнота закликала Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації Довженко-Центру.

14 вересня петиція про скасування реорганізації Довженко-Центру набрала необхідну кількість голосів (25 тис.) для її розгляду.

Liked the article?
Help us be even more cool!