ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

В уряді відповіли, що правонаступником Довженко-Центру буде Українська анімаційна студія

12.10.2022, 16:14

Державне підприємство "Українська анімаційна студія" буде правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків державного підприємства "Національний центр імені Олександра Довженка".

Про це йдеться у відповіді Кабінету Міністрів на петицію щодо скасування наказу Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Довженко-Центру.

Уряд зазначив, що Довженко-Центр є неприбутковим підприємством, яке внесено до переліку закладів культури й мистецтва, які утримуються або яким надається фінансова підтримка з державного бюджету. Центр "має за рахунок доходу, отриманого від провадження своєї господарської діяльності, покривати всі видатки, пов’язані з основною статутною діяльністю". Центр працює за кошт дотації, отриманої від держави, а також доходів, отриманих від оренди приміщень. Разом з тим, зазначає уряд, адміністративні та інші витрати перевищують обсяги бюджетного фінансування в розділі витрат на оплату праці з відрахуваннями на соціальні заходи.

"Негативна динаміка всіх показників свідчить про нерентабельне використання активів, державного майна та сум державної підтримки, а також втрату фінансової стабільності. Операційні витрати, що здійснює Центр, не покриваються доходами від господарської діяльності, що призводить до збитків", – йдеться у відповіді.

Тому в уряді вважають виходом із ситуації рішення про реорганізацію Довженко-Центру за допомогою виділу з утворенням окремої (самостійної) юридичної особи – державного підприємства "Українська анімаційна студія".

"Державне підприємство "Українська кіностудія анімаційних фільмів", яке було ліквідовано у 2019 році та ввійшло до складу Центру, не забезпечило подальше використання переданого майна, оскільки Центр не провадить діяльність зі створення анімаційних фільмів і не забезпечив створення у своїй структурі підрозділу з питань анімації. Державне підприємство "Українська анімаційна студія" буде правонаступником майнових та немайнових прав та обов’язків Центру", – зазначив уряд.

Крім того, в Кабміні додали, що всіх працівників Центру працевлаштують в одній з трьох юридичних осіб, які функціонуватимуть у процесі реорганізації Довженко-Центру.

"Держкіно як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері кінематографії, забезпечує зберігання українського фільмофонду, здійснює його повну систематизацію, сприяє збереженню української культурної кіноспадщини. Ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у петиції, Держкіно доручено додатково опрацювати їх та про результати вас поінформувати", – йдеться у відповіді на петицію.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією. Цього дня на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований.

Низка культурних інституцій виступили проти реорганізації Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР, медіаспільнота. У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру.

26 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Медіаспільнота закликала Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації Довженко-Центру.

14 вересня петиція про скасування реорганізації Довженко-Центру набрала необхідну кількість голосів (25 тис.) для її розгляду.

Liked the article?
Help us be even more cool!