ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Петиція про скасування реорганізації Довженко-Центру набрала 25 тис. голосів

14.09.2022, 12:28
Фото – the-village.com.ua
Фото – the-village.com.ua

Петиція про скасування реорганізації Довженко-Центру, яка була зареєстрована на сайті Кабінету Міністрів 17 серпня, набрала необхідну кількість голосів (25 тис.) для її розгляду.

Станом на 14 вересня петиція набрала 25 046 голосів.

Авторка петиції Єлизавета Мамона закликала скасувати наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію Довженко-Центру.

За її словами, реорганізація Центру де-факто означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно працює над збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

Вона додала, що, згідно з наказом Держкіно, всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані Державній установі “Науковий центр кінематографії України”, основним видом діяльності якої, за даними ЄДРПОУ, є “вища освіта” і яка є правонаступницею Наукового центру розвитку туризму.

“Таким чином, відповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно доручає де-факто “сплячій” установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо”, – йдеться в петиції.

Крім того, авторка петиції зауважила, що ані в преамбулі наказу, ані в публічній комунікації Держкіно не обґрунтувало таке своє рішення.

“Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи – величезний удар нашій культурній спадщині й по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна в крові виборює власну ідентичність. Цей удар має всі ознаки зазіхання на національну пам'ять і може вважатися підривом державності й зрадою національних інтересів”, – йдеться в петиції.

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації Довженко-Центру і що наразі йдеться лише про реорганізацію установи. Держкіно також заявило, що Довженко-Центр буде реорганізований, а не ліквідований.

Низка культурних інституцій виступили проти реорганізації Довженко-Центру. Відкликати цей наказ вимагає Громадська рада при Держкіно, Коаліція РПР. Також на сайті Кабінету Міністрів зареєстрували петицію про скасування реорганізації.

У МКІП ініціювали обговорення з Кабміном та Держкіно щодо збереження цілісності фільмофонду Довженко-Центру.

26 серпня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував скасувати наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру. Медіаспільнота закликала Кабінет Міністрів України зупинити рішення підпорядкованого йому Державного агентства України з питань кіно щодо реорганізації Довженко-Центру.

Liked the article?
Help us be even more cool!