ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Коломойський позивається до Зеленського, щоб відновити громадянство

Бізнесмен Ігор Коломойський подав до суду на президента Володимира Зеленського, щоб визнати протиправним і скасувати указ про позбавлення його громадянства. Верховний Суд вимагає пояснити, чому Коломойський звернувся щодо цього так пізно – майже через півтора року після указу.

Про це йдеться в ухвалі за 1 грудня Верховного Суду в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, пише hromadske.

Відповідна заява від Коломойського надійшла до суду 29 листопада. У реєстрі не вказуються прізвища фігурантів, проте дані держпорталу "Судова влада" свідчать, що це позов Коломойського проти Зеленського.

У позовній заяві вимагається визнати протиправним та скасувати указ президента №502 від 18 липня 2022 року в частині про позбавлення громадянства Коломойського. Проте відтоді вже сплив строк звернення до адміністративного суду, тому позивач мусить довести поважність причин його пропуску.

Коломойський пояснив це тим, що дізнався про позбавлення громадянства більш як через рік після указу президента – у вересні 2023 року, коли прочитав документ про зміну запобіжного заходу в межах кримінального провадження проти нього.

Колегія суддів вирішила, що такі доводи є недостатніми для того, щоб аргументувати причину невчасного звернення до суду.

Судді зазначили, що указ про позбавлення Коломойського громадянства набув широкого розголосу в ЗМІ майже одразу після його ухвалення, тому, на думку суду, позивач не міг не знати про такі обставини. А отже, колегія суддів вважає, що строк звернення до суду є об'єктивно пропущеним.

Зрештою, Верховний Суд постановив позовну заяву Коломойського поки залишити без руху. Бізнесмену дали 10 днів, щоб подати заяву про поновлення строку звернення до суду та довести поважність причин його пропуску.

Якщо Коломойський цього не зробить у відведений термін, суд поверне позовну заяву бізнесмену.

25 вересня 2023 року до Київського апеляційного суду, де розглядали апеляцію на арешт власника 1+1 media Ігоря Коломойського, прийшли співробітники телеканалу "1+1", щоб узяти на поруки олігарха. Зокрема, прийшли телеведучі Наталія Мосейчук, Алла Мазур, Юрій Горбунов, гендиректор 1+1 media Ярослав Покальчук, директор інформаційного департаменту Сергій Попов, журналісти Олександр Завгородний та Ігор Циганик, а також ексміністр культури Олександр Ткаченко.

Проте суд, попри клопотання співробітників 1+1, залишив Коломойського під вартою.

Поява на засіданні журналістів викликала в частини суспільства гостру критику. 

26 вересня "Детектор медіа" надіслав запит медіагрупі "1+1 media" з п'ятьма запитаннями, проте медіагрупа не відповіла на них. Зокрема, редакція просила прокоментувати критику частини суспільства на адресу співробітників 1+1, які клопотали про взяття на поруки власника 1+1 media Ігоря Коломойського.

Компанія "1+1 media" відмовилася надати відповідь на запитання "Детектора медіа" щодо того, як слід розцінювати підтримку заарештованого власника медіагрупи Ігоря Коломойського з боку групи журналістів 1+1: як їхню приватну думку чи як офіційну позицію 1+1 media.

Liked the article?
Help us be even more cool!