ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кінорежисера Сергія Параджанова реабілітували – Дробович

У грудні 2023 року Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам'яті реабілітувала кінорежисера Сергія Параджанова.

Про це на Facebook-сторінці повідомив директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

За його словами, на підтримку розгляду справи виступали Офіс Президента України та українські правозахисники, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини.

"Однак головні слова вдячності варто адресувати Роману Подкуру та його колегам з Національної комісії з реабілітації – за фаховість, ретельність та відповідальність. Завдяки їм історична правда перемагає забуття і репресії, а також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями", – написав Дробович.

Режисер Сергій Параджанов народився в Тбілісі та сидів у російській в’язниці за український націоналізм.

В Інституті національної пам'яті нагадали, що 1964 року Параджанов презентував картину "Тіні забутих предків", яку зняв за мотивами твору Михайла Коцюбинського. Цей фільм приніс йому міжнародне визнання. Зокрема, 39 міжнародних нагород, 28 призів на різноманітних кінофестивалях (із них 24 – гран-прі).

Під час прем’єри фільму, яка відбулася 4 вересня 1964 року в київському кінотеатрі "Україна", сталась акція протесту. Творча інтелігенція публічно засудила політичні репресії, які відбувалися в Україні.

У червні 1966 року з’явилася Постанова ЦК КПУ "Про серйозні недоліки в організації виробництва кінофільмів на Київській кіностудії ім. Довженка". Зокрема, критика стосувалася стрічок "Криниця для спраглих" (автор сценарію Іван Драч, режисер Юрій Іллєнко), "Звірте свої годинники" (Ліна Костенко, Юрій Ілляшенко), сценарію фільму "Київські фрески" (Сергій Параджанов).

1973 року радянська влада звинуватила Сергія Параджанова в "українському націоналізмі та гомосексуалізмі" та засудила до п'яти років таборів суворого режиму.

Liked the article?
Help us be even more cool!