ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кількість жінок у силах оборони зростає з кожним місяцем – підполковниця Ольга Шевченко

08.03.2024, 15:54
Ольга Шевченко. Фото з її архіву
Ольга Шевченко. Фото з її архіву

З кожним місяцем збільшується кількість жінок, які служать у Збройних силах України. Про це розповіла Ольга Шевченко, підполковниця, заступниця начальника Мілітарі Медіа Центру Міністерства оборони під час дискусії “Роль жінок у медіа: вплив російської війни проти України” від Інституту масової інформації.

“Наприклад, у 2014 році ми могли говорити про цифру більш ніж 49 тисяч осіб – це загальна кількість військових, з яких приблизно 16,5 тисяч – жінки-військовослужбовці. Сьогодні бачимо, наскільки це число зросло”, – зазначає Ольга Шевченко. 

Скільки жінок служать у Збройних силах

  • Станом на березень 2024 року в ЗСУ працює понад 62 тисячі жінок – як військовослужбовиці, так і цивільний персонал.
  • З них 45 587 військовослужбовиць. 
  • Включно з більш ніж 13 тисячами жінок, які мають статус учасниці бойових дій. 
  • Близько 5 тисяч перебувають на передовій і виконують бойові завдання. 

“Позитивна тенденція в обійманні жінками тих посад, які раніше для них були недоступними. Із 2018 року всі посади в ЗСУ для жінок є відкритими. Про якісь інституційні перешкоди ми говорити не можемо, можемо про ментальні, культурні, на які потрібен час для того, щоб подолати ці всі стереотипи та перепони”, – коментує підполковниця.

Стереотипи про жінок в армії

За словами Ольги Шевченко, її власний досвід та спілкування з колегами показують, що найпоширеніші стереотипи про жінок в армії такі:

  • нібито жінка не може бути командиром;
  • нібито жінка не може обіймати бойову посаду, тобто воювати. 

Як показало дослідження Інституту масової інформації, повномасштабне вторгнення росіян в Україну дуже негативно вплинуло на видимість жінок у медіа. На перший план вийшли військові, які є здебільшого чоловіками. Історії про жінок-військових, медикинь, операторок дронів, офіцерок, кулеметниць, кухарок, снайперок і ветеранок є поодинокими й радше винятком, ніж правилом.

Liked the article?
Help us be even more cool!