ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Керівниця ІМІ відмовилася від німецької премії за свободу слова, на яку її номінували спільно з Венедиктовим

06.12.2022, 14:57
Фото – Нацрада
Фото – Нацрада

Виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк відмовилася від міжнародної премії імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу слова і свободу друку, оскільки її номінували разом з російським журналістом, засновником радіо “Ехо Москви” Олексієм Венедиктовим. Про це вона повідомила на своїй фейсбук-сторінці.

Церемонія вручення премії відбулася 4 грудня в німецькому місті Шорндорф. Олексій Венедиктов зазначив, що він перший громадянин Росії, відзначений цією премією.

“А я, мабуть, стала першою українкою, яка від неї відмовилась”, – зазначила Романюк.

Вона розповіла, що організатори премії, Palm Foundation, написали їй ще навесні, що її номінують спільно з Венедиктовим. 

“Бо Україна, Росія, символізм, “обидві країни постраждали”. Але я не уявляю, як би я могла фізично стати на одну сцену і розділити одну нагороду з Венедиктовим. Зі службовим лібералом Кремля, політтехнологом, який не раз просував кремлівську пропаганду, публічно називав Путіна своїм “єдиним начальніком”, вихвалявся зв'язками з Лавровим, Пєсковим і іншими функціонерами і так далі”, – написала вона.

Оксана Романюк упевнена, що Венедиктов знає про її відмову, але попри це все одно прийняв нагороду. 

Вона додала що не має претензій до організаторів, бо вони “щиро дуже далекі від наших реалій”.

“Це західноєвропейська християнська етика, миротворці, простягніть руки одне одному. Ми довго листувалися з ними і продовжуємо листуватися. Їм непросто вийти за рамки усталеної картини світу і зрозуміти те, що відбувається тут. Але я знаю що мені все ж вдалося викликати в них запитання і внутрішні дискусії. Попереду в нас ще багато роботи і багато роз'яснень, щоб розвіяти російську імперську магію”, – зазначила виконавча директорка ІМІ.

Як повідомляв ІМІ, 4 грудня колишній головний редактор радіостанції “Ехо Москви” Олексій Венедиктов отримав міжнародну премію імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу слова і свободу друку.

На початку березня Роскомнагляд на вимогу генпрокуратури РФ заблокував доступ до сайту радіостанції “Ехо Москви”. Після цього рада директорів радіостанції ухвалила рішення ліквідувати радіо та сайт. “Ехо Москви” вирішило вимкнути сайт і видалити всі корпоративні облікові записи соцмереж.

Генпрокуратура РФ звинуватила “Ехо Москви” в цілеспрямованому та систематичному розміщенні інформації із “закликами до екстремістської діяльності, насильства, а також свідомо неправдивих відомостей щодо дій російських військовослужбовців” у війні проти України.

ЗАТ “Ехо Москви”, яке Венедиктов очолював 24 роки, входить до російського холдингу “Газпром-медіа”. Холдинг володіє 66% акцій “Еха Москви”. 

Олексій Венедиктов у серпні в інтерв'ю Forbes виправдав російський ракетний удар по Кременчуку Полтавської області: на його думку, це не було воєнним злочином. “Так, люди гинуть, але все-таки різниця: одна річ, коли під час [війни] ти неточно влучив. Інша річ, коли ти хотів влучити в дитячий садок, школу. [...] Це різні жертви. Є ж намір, який робить тебе злочинцем. Злочинця робить намір”, – відреагував Венедиктов.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця відреагував на слова Венедиктова, використавши для визначення журналіста сленгове слово.

“Shyster / shiester / шайстер (сленг) – той, хто діє неетично, безсовісно, особливо в юридичній практиці, у політиці. Перше книжне використання 1843 року, коли шахраї в Нью-Йорку видавали себе за адвокатів. Так і тут – мовляв, як влучив у ТРЦ без умислу, то й не злочинець, але послухайте самі”, – написав дипломат у Twitter, опублікувавши фрагмент інтерв'ю Венедиктова.

Liked the article?
Help us be even more cool!