ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Німецьку премію за свободу преси отримав Олексій Венедиктов, який підтримував зв'язки з Кремлем

06.12.2022, 11:17
Фото – AP / Радіо Свобода
Фото – AP / Радіо Свобода

Колишній головний редактор радіостанції “Ехо Москви” Олексій Венедиктов отримав міжнародну премію імені Йоганна Філіпа Пальма за свободу слова і свободу друку. Церемонія вручення відбулася в німецькому місті Шорндорф 4 грудня, повідомляє DW.

В обґрунтуванні вручення премії Венедиктову член опікунської ради Сейран Атеш нагадала про часи холодної війни до падіння Берлінської стіни. 

“Ми не маємо забувати, куди заведе нас ця війна в Україні. Ми не маємо забувати й повинні пам'ятати страждання і лиха, які Стіна принесла людям усього Радянського Союзу. Хоча Венедиктов підтримував зв'язки з Кремлем, його позиція як журналіста зрозуміла: він прихильник свободи. Той факт, що представники опозиції також висловилися на його радіостанції, свідчить про мужність та переконаність”, – наголосила Атеш.

Як зазначив сам Венедиктов, він перший громадянин Росії, відзначений цією премією. Нагороду вручають раз на два роки, її грошовий еквівалент – 20 тисяч євро.

Разом з Венедиктовим лауреатом премії цього року стала асоціація муніципальних радіо- та телестанцій Конго (CORACON), журналісти якої, як наголошує журі, “за зарплату, якої ледве вистачає, щоб жити далі, протистоять жорстокому насильству та гіркій бідності в Конго за допомогою інформації та освіти”.

“Щоденна робота CORACON зразково показує, наскільки драматичною та екзистенційно небезпечною є журналістська робота сьогодні в зоні африканської кризи, наслідки якої також поширюються безпосередньо на промислово розвинені країни, такі як Німеччина”, – підкреслили організатори премії.

Як повідомляв ІМІ, на початку березня Роскомнагляд на вимогу генпрокуратури РФ заблокував доступ до сайту радіостанції “Ехо Москви”. Після цього рада директорів радіостанції ухвалила рішення ліквідувати радіо та сайт. “Ехо Москви” вирішило вимкнути сайт і видалити всі корпоративні облікові записи соцмереж.

Генпрокуратура РФ звинуватила “Ехо Москви” в цілеспрямованому та систематичному розміщенні інформації із “закликами до екстремістської діяльності, насильства, а також свідомо неправдивих відомостей щодо дій російських військовослужбовців” у війні проти України.

Наприкінці березня колишньому головному редактору радіостанції “Ехо Москви” Олексію Венедиктову підкинули під двері свинячу голову в перуці. 

ЗАТ “Ехо Москви”, яке Венедиктов очолював 24 роки, входить до російського холдингу “Газпром-медіа”. Холдинг володіє 66% акцій “Еха Москви”. 

Олексій Венедиктов у серпні в інтерв'ю Forbes виправдав російський ракетний удар по Кременчуку Полтавської області: на його думку, це не було воєнним злочином. “Так, люди гинуть, але все-таки різниця: одна річ, коли під час [війни] ти неточно влучив. Інша річ, коли ти хотів влучити в дитячий садок, школу. [...] Це різні жертви. Є ж намір, який робить тебе злочинцем. Злочинця робить намір”, – відреагував Венедиктов.

Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця відреагував на слова Венедиктова, використавши для визначення журналіста сленгове слово.

“Shyster / shiester / шайстер (сленг) – той, хто діє неетично, безсовісно, особливо в юридичній практиці, у політиці. Перше книжне використання 1843 року, коли шахраї в Нью-Йорку видавали себе за адвокатів. Так і тут – мовляв, як влучив у ТРЦ без умислу, то й не злочинець, але послухайте самі”, – написав дипломат у Twitter, опублікувавши фрагмент інтерв'ю Венедиктова.

Liked the article?
Help us be even more cool!