ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти розслідували продаж «Індару»

08.09.2011, 02:02
До переходу в приватні руки державного підприємства «Індар» причетні особи, які вже ліквідували два провідних медпідприємства країни

До такого висновку в результаті журналістського розслідування фактично захоплення лідера з виробництва інсуліну в Україні прийшло інтернет-видання «Левый берег».

У статті зазначається, що київський завод з виробництва інсулінів «Індар» перестав бути державним у 2011. Формальним приводом для його продажу стали борги ДАК «Укрмедпром», в якому знаходився держпакет акцій «Індару». Досі немає ясності, хто ж реальні нинішні власники заводу, а сам перехід у приватні руки викликає масу питань. Видання з´ясувало, що за пакет 70,7% «Індару» номінальною вартістю в 57 млн ??грн держава отримала 48 тис. грн. Причому підприємство перебувало у переліку тих, що не підлягають приватизації.

Почалися судові розгляди. Слідче управління СБУ порушило дві кримінальні справи: за фактом крадіжки державного майна службовими особами ДАК «Укрмедпром» і перевищення ними службових повноважень при відчуженні пакета акцій «Індару». Зрештою, Верховний суд України 19 травня 2009 року погодився з незаконністю відчуження акцій підприємства і вказав на необхідність виконання положень закону «Про управління об´єктами державної власності», що не дозволяють продаж акцій «Індару» без згоди уряду.

Нові власники заводу намагалися провести позачергові збори акціонерів, щоб змінити топ-менеджмент підприємства. Кожного разу збори скасовувалося з низки причин, але 22 червня 2009 року їм все-таки вдалося провести їх. При цьому вони проходили не на території заводу, як того вимагають норми закону «Про господарські товариства», а в Харкові. Облікова комісія «Індару» не проводила реєстрацію акціонерів, так як постановою слідчого СБУ скликання чергових або позачергових зборів акціонерів «Індару» було заборонено. Таким чином, рішення, прийняті на цих зборах сумнівні. У тому числі й призначення Євгена Кононенка головою правління підприємства.

Видання з´ясувало, що до продажу «Індару» має відношення Володимир Сало - син глави фармацевтичної групи «Здоров´я» Ігоря Сала, який в свою чергу має прямий стосунок до банкрутства і скуповування активів ще двох медпідприємств, які перебували колись у складі «Держмедпрому» - харківських держпідприємств «Дослідний завод Державного наукового центру лікарських засобів» та «Здоров´я народу». Обидва випускали серцево-судинні засоби, препарати для лікування захворювань центральної нервової системи, гінекологічні препарати, анальгетики, анестетики, вітаміни. В обох випадках ліквідатором підприємств виступав нинішній керівник «Індару» Євген Кононенко.

Також показово, що для легалізації всіх відчужених у держави активів Ігор Сало та його підопічні користувалися послугами одних і тих же суддів господарського суду Харківської області.

І лише у випадку з «Індаром» події отримали суспільний резонанс. Справа в тому, що інсулінозалежні люди ризикують залишитися без ліків. Перехід на нові препарати вимагає стаціонарних умов. З урахуванням того, що в країні тільки офіційно близько 2 млн хворих на цукровий діабет, то час говорити про загрозу національній безпеці, пише «Левый берег».

 
Liked the article?
Help us be even more cool!