ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналіст поскаржився Омбудсмену на суд, який відмовив у наданні автобіографії судді

19.12.2016, 11:57

Кам’янець-Подільський міськрайонний суд (Хмельницька область) відмовив у наданні інформації (копії автобіографії судді Олени Швець) журналісту хмельницького інтернет-видання “Незалежний громадський портал” Дмитру Шереметі. Журналіст звернувся зі скаргою щодо надання безпідставної відмови до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, повідомляє представниця ІМІ у Хмельницькій області.

За словами Дмитра Шеремети, він хотів дізнатися дату народження судді Олени Швець. Ці дані потрібні йому для роботи над матеріалом.

“Спочатку я запитав дату народження у самої судді, однак вона відмовилась відповідати, сказала, що це інформація особистого характеру. Вже після цього я подав офіційний запит”, - розповів журналіст.

Запит до суду Шеремета надіслав електронною поштою 5 жовтня. У відповіді, яка датована 13 жовтня, зазначається, що “автобіографія судді Швець О. Д. знаходиться у її особовій справі і це є інформацією про особу та максимально обмеженою”. Крім того, йдеться у документі за підписом голови суду Романа Савчука, особові справи державних службовців є документами для службового користування.

Отримавши таке пояснення, журналіст звернувся зі скаргою щодо надання безпідставної відмови до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

У відповіді представника Уповноваженого з питань дотримання права на інформацію та представництва в Конституційному Суді України Ірини Кушнір зазначено, що звернення Дмитра Шеремети для проведення перевірки обставин скеровано до Кам’янець-Подільського ВП ГУНП в Хмельницькій області.

“16 грудня, після того як я поцікавився долею свого звернення у прес-секретаря місцевого відділення поліції, мені зателефонували і повідомили, що у цій справі немає ні кримінального, ні адміністративного порушення. Правоохоронці посилаються на те, що інформація, про надання якої я звертався, – це персональні дані”, – розповідає журналіст.

Офіційну відповідь від поліції  Дмитро Шеремета має отримати 19 грудня.

Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що дата народження особи не завжди є відкритою інформацією.

“Дійсно, дата народження особи не завжди є відкритою інформацією. Щодо процедурної тяганини при оскарженні журналістом відмови в наданні інформації, то вона спричинена невдалими змінами до Кримінального кодексу, прийнятими нещодавно, які номінально зробили незаконну відмову в інформаційнім запиті журналіста кримінально караним діянням. Відповідно, заяви про незаконність відмови в журналістських запитах розглядаються тепер Нацполіцією, а не офісом Омбудсмена, але в таких справах рівень суспільної небезпеки практично завжди є невеликим і кримінальне провадження не відкривають. З огляду на це, якщо журналіст має намір добиватися притягнення до відповідальності посадовців розпорядника за відмову в запиті, то при його написанні просто не варто зазначати свій журналістський статус”, - прокоментував юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!