ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Index on Censorship зафіксував цього року посилення глобального тиску на журналістів

28.11.2016, 15:45

Організація Index on Censorship відзначила посилення ворожого ставлення щодо ЗМІ по всьому світу. Поширення подібних настроїв призводить до зростання нападів на працівників медіа, а також загрожує свободі слова. Про це йдеться у доповіді організації, повідомляє MediaSapiens з посиланням The Guardian.

Як зазначено у доповіді, журналісти стикаються з безпрецедентною хвилею нападів по всьому світу. “Серія жорстких утисків та нападів на працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств у Європі, а також в інших куточках світу підтвердила припущення про те, що 2016 рік став одним із найнебезпечніших часів, аби бути журналістом”, - йдеться у доповіді.

Дослідження виявило 406 підтверджених повідомлень про насильство, погрози або порушення прав щодо журналістів в усіх державах-членах Європейського Союзу та сусідніх країнах, включаючи Росію, Туреччину та Україну протягом трьох підзвітних місяців - липня, серпня та вересня.

Старша співробітниця Index on Censorship Мелоді Патрі розповіла, що цей рік був вражаючим через збільшення кількості повідомлень як про погрози, так і про напади на журналістів, які мали летальні наслідки. “Атаки безпрецедентні як за своїм розмахом, так і масштабом. Ворожість до ЗМІ зростає в усьому світі, глобально”, - зазначила вона.

У звіті Index on Censorship зафіксовано чотири вбивства, 54 випадки фізичного насильства, 107 арештів, 150 затримань, 112 випадків залякування з використанням психологічного насильства, сексуальних домагань, троллінгу або кіберзалякування та дифамації. Крім того, 29 випадків цензури та 89 випадків блокування працівників засобів масової інформації від висвітлювання тих чи інших подій.

У доповіді зазначено, що двох журналістів було вбито в Україні: Павло Шеремет, журналіст, який працював у виданні “Українська правда”, був вбитий за допомогою вибухівки, закладеної в автомобіль, та Олександр Щетинін, засновник інформаційного агентства “Новий регіон”, був убитий пострілом в голову в своїй квартирі в Києві.

У Росії був вбитий Андрій Назаренко, оператор державного телеканалу “Россия-1”, був знайдений мертвим у своїй квартирі в Москві з двома кульовими пораненнями.

У Туреччині солдати застрелили фотографа Мустафу Камбаза (Mustafa Cambaz) під час спроби державного перевороту в липні.

Порівнюючи зі звітом, який охоплював перші три місяці 2016 року, кількість випадків насильства збільшилася на 19%. “Цифри вказують на поглиблення цієї проблеми”, - пише The Guardian.

Як повідомляв ІМІ, за результатами дослідження International News Safety Institute, майже 65% жінок-працівниць засобів масової інформації зазнали залякування або погроз.

У Києві 20 липня в результаті вибуху автомобіля загинув відомий журналіст Павло Шеремет, який їхав в машині. Автомобіль належав керівнику “Української правди” Олені Притулі, її в машині не було. Наразі слідство нікому не пред’явило підозру.

Генеральний прокурор Юрій Луценко ключовою версією вбивства Шеремета назвав помсту за професійну діяльність Шеремета. Слідство розглядає чотири основні версії вбивства: професійна діяльність, особисті мотиви, російський слід і замах на Олену Притулу.

У ніч на 28 серпня в Києві у квартирі на Подолі був знайдений мертвим з вогнепальним пораненням голови журналіст, засновник російського інформаційного агентства “Новий регіон” Олександр Щетинін. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 (“Умисне вбивство”) КК України із додатковою правовою кваліфікацією “Самогубство”.

ГУ Нацполіції Києва розглядає основні версії смерті журналіста - самогубство чи вбивство через професійну діяльність.

Директор Департаменту комунікацій в МВС України Артем Шевченко заявив, що у слідства поки немає даних щодо насильницького характеру злочину.

Фото - The Guardian

Liked the article?
Help us be even more cool!