ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ІМІ, "Тексти" й Центр страткому МКІП ініціювали робочу групу для розроблення рекомендацій щодо YouTube

29.11.2023, 12:44
Леся Луцюк
Фото – скриншот з трансляції Укрінформу
Фото – скриншот з трансляції Укрінформу

Інститут масової інформації, “Тексти” й Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики ініціюють створення робочої групи щодо розроблення рекомендацій стосовно діяльності YouTube в Україні. Організації запрошують колег доєднуватися до ініціативи.

Про це повідомила директорка ІМІ Оксана Романюк під час обговорення дослідження “Спіраль залежності: як алгоритми YouTube просувають конспірологію та пропаганду” в Медіацентрі Україна-Укрінформ 28 листопада. 

Робоча група, зокрема, розгляне можливості врегулювання політик YouTube для систематичної протидії впливу російських пропагандистських каналів, розроблятиме рекомендації та стандарти якості й прозорості для українських каналів і блогерів.

За словами Романюк, йдеться про кілька векторів, які потребують розвитку. По-перше, це розвиток самих YouTube-блогерів і підтримка якісного, достовірного й етичного контенту, по-друге, це прозорість і взаємодія YouTube-каналів з державою, наприклад їхня реєстрація як онлайн-медіа згідно з новим ЗУ “Про медіа”, і, по-третє, це протидія ворожому контенту, що пропагує війну. 

“Оскільки YouTube є інструментом інформування, а ми перебуваємо в умовах війни, то нам потрібно говорити про систематичну, а не поодиноку протидію явищу кремлівської агресивної пропаганди з боку YouTube. На жаль, розрізнено, як окремі організації, ми не можемо достукатися до Youtube як до корпорації з тим, щоб вони якось систематично реагували, – з цим ми стикаємося весь час. Сподіваємось, що партнерство допоможе ефективніше і потужніше впливати”, – заявила директорка ІМІ. 

Також Оксана Романюк додала, що, за даними дослідження ІМІ, серед 100 найпопулярніших YouTube-каналів України 65 спрямовані на дитячу і підліткову аудиторію. Однак цей контент, де, ймовірно, можуть бути наративи російської пропаганди, не досліджується. “Це також предмет окремої стурбованості для нас як дослідників – для ініціювання розмов з корпораціями та порушення цього питання на серйознішому рівні”, – додала вона. 

Нагадаємо, Інститут масової інформації виявив щонайменше 46 незаблокованих російських та орієнтованих на закордонну аудиторію проросійських YouTube-каналів, які, зокрема, поширюють пропаганду, расистські висловлювання, публікують відео зі сценами насильства, виправдовують війну РФ проти України та розпалюють ненависть до українців. Серед таких YouTube-каналів – канал міноборони РФ “Звезда”, СПАС-СТРИМ, “Соловьев LIVE”, “Царьград ТВ” тощо. Прокремлівські канали здебільшого прославляють російських окупантів, виправдовують війну РФ проти України та розпалюють до українців ненависть. Окрім того, низка російських каналів поширює расистські висловлювання. 

Україна посідає третє місце в рейтингу ютуберів – творців контенту в Східній Європі, за даними звіту агенції стратегічного інфлюенсер-маркетингу AIR.

Liked the article?
Help us be even more cool!