ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницька облпрокуратура вивчить, чому поліція розглядає заяви журналістів як звернення

14.06.2021, 10:22
Фото - пресслужба Хмельницької обласної прокуратури
Фото - пресслужба Хмельницької обласної прокуратури

Хмельницька обласна прокуратура реагуватиме на випадки невнесення справ щодо порушення прав журналістів до Єдиного реєстру досудових розслідувань органами поліції.

Про це йшлося під час робочої зустрічі керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника та представниці ІМІ в Хмельницькій області Альони Берези. На зустріч також було запрошено представників регіональних медіа, які її не відвідали.

Як повідомив Олексій Олійник, прокуратура проаналізувала стан досудового розслідування та процесуального керівництва в цих кримінальних провадженнях і з метою повного дослідження та оперативного реагування на такі порушення 31 травня створила міжвідомчу робочу групу. 

До складу цієї групи увійшли керівники правоохоронних органів, а саме Національної поліції, Служби безпеки, Державного бюро розслідувань. Група працюватиме під головуванням заступника керівника Хмельницької облпрокуратури Дениса Сірика. Також в прокуратурі працюватиме контактна особа із цих питань, якою буде прокурор відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні оперативно-розшукової діяльності, дізнання, досудового розслідування та підтриманням публічного обвинувачення обласної прокуратури Галина Присяжнюк.

“В нас ситуація не є критичною… В нас в області розслідуємо два кримінальні провадження розслідуємо стосовно злочинів, вчинених щодо журналістів”, - зазначив Олійник та додав, що одна справа розглядається в суді. 

Найбільше гучне та досі не розкрите – це вбивство журналістки газети “Нетішинський вісник” Ольги Мороз з корисливих мотивів та розбоєм. Друге – це недопуск знімальної групи телеканалу “Ексклюзив” на засідання сесії Ярмолинецької селищної ОТГ. У суді розглядається справа журналістки телеканалу NewsOne Тетяні Сивоконь, якій завдав тілесних ушкоджень місцевий підприємець у приміщенні магазину.

Зі свого боку представниця ІМІ в Хмельницькій області Альона Береза розповіла про випадки порушення прав журналістів. Зокрема, про звернення із заявами до органів поліції головної редакторки газети “Кам’янецький часопис “Ключ” Тетяни Шуханової щодо цькування в соцмережах, про перешкоджання знімальій групі телерадіокомпанії “Кам’янець-Подільський” з боку депутата міськради та звернення щодо випадку недопуску журналістки на засідання постійної депутатської комісії з питань містобудування, земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Хмельницької міської ради. В прокуратурі пообіцяли надати оцінку цим випадкам.

Учасники зустрічі обмінялися контактами та погодили тримати постійний контакт між собою. Також обласна прокуратура розгляне можливість запрошення представниці ІМІ на публічну частину засідання міжвідомчої робочої групи. Журналістам в прокуратурі радять під час звернення до органів поліції чітко ідентифіковувати себе, а у випадку бездіяльності працівниками поліції, в тому числі невнесення в ЄРДР, просять звертатись до них. 

Як повідомляв ІМІ, поліція на Хмельниччині розглянула три заяви журналістів, які отримала в січні 2021 року, виключно у форматі звернень.

Liked the article?
Help us be even more cool!