ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Хмельниччині заяви журналістів поліція розглянула як звернення

26.02.2021, 12:11
Альона Береза

Поліція на Хмельниччині розглянула три заяви журналістів, які отримала в січні 2021 року, виключно у форматі звернень. Щодо правомірності дій працівників Кам’янець-Подільського РУП під час розгляду заяви головної редакторки газети "Кам’янецький часопис "Ключ" Тетяни Шуханової наразі працівники ГУНП в Хмельницькій області проводять службову перевірку.

Початок року для журналістів на Хмельниччині виявився гарячим, адже лише першого місяця 2021-го журналісти тричі зверталися до правоохоронців. Про це ІМІ повідомляв у минулому матеріалі. Однак позаду вже понад місяць часу після отримання поліцією заяв від журналістів, і доречним було б глянути: який же результат розгляду заяв?

Про результати розгляду своєї заяви регіональній представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі повідомила головна редакторка газети "Кам’янецький часопис "Ключ" (Кам’янець-Подільський, Хмельниччина) Тетяна Шуханова, яка отримала від поліції відповідь про результати перевірки. Також про результати розгляду цієї заяви Кам’янець-Подільським РУП повідомлено і на запит регіональної представниці.

"За даним фактом проведено перевірку. У зв’язку з відсутністю даних, які б указували на наявність кримінального правопорушення, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за цим фактом не вносили, тому заяву було розглянуто згідно із Законом України "Про звернення громадян" та прийнято законне рішення", – йдеться у відповіді Кам’янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області.

Нагадаємо, що стаття 214 Кримінального процесуального кодексу прямо забороняє проводити будь-які слідчі дії до внесення заяви в ЄРДР і передбачає відповідальність посадових осіб за вчинення дій до моменту такого внесення:

"1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань…"

Наразі працівники ГУНП в Хмельницькій області проводять службове розслідування щодо правомірності дій працівників Кам’янець-Подільського РУП під час розгляду заяви головної редакторки.

Детальніше про відповідь поліції журналістці можна прочитати в новині, що виходила на сайті ІМІ.

Заяву від директорки ТзОВ "Телерадіокомпанія Кам’янець-Подільський" Дорогої І. Б. було знову ж таки розглянуто згідно із Законом України "Про звернення громадян".

"У зв’язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за цим фактом не вносили", – зазначено у відповіді Кам’янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області.

Також в офіційному листі зазначено, що письмову відповідь про результати перевірки за вказаним зверненням скеровано заявниці, а копії матеріалів перевірки передано до сектору кадрового забезпечення Кам’янець-Подільського РУП ГУНП в Хмельницькій області для проведення додаткової службової перевірки щодо правомірності дій працівників, які перебували на місці події. Заявниця ж повідомила нашій регіональній представниці, що відповіді телеканал до цього часу ще не отримував.

І знову ж тут варто згадати про статтю 214 Кримінального процесуального кодексу, яка прямо забороняє проводити будь-які слідчі дії до внесення заяви в ЄРДР.

Заяву журналістки Берези А. А., яка також є регіональною представницею ІМІ в Хмельницькій області, розглянуто за аналогічним підходом – у форматі звернення. До всього ж лише через надсилання запиту до ГУНП в Хмельницькій області вдалося хоч побачити текст офіційної відповіді журналістці за підписом заступника начальника Хмельницького районного управління поліції Заславського Д., яка датується ще 1 лютого 2021 року.

"У ході проведення перевірки по даному факту Ваше звернення перебувало на розгляді в СВ Хмельницького РУП, де вивчалося на предмет наявності в ньому даних, які б вказували в даному випадку кримінального правопорушення, проте оскільки таких даних виявлено не було, то жодні відомості по даному факту до ЄРДР не вносились", – значиться у відповіді Хмельницького РУП заявниці.

І тут згадалося, що під час минулої чергової сесії Хмельницької міської ради, яка відбулася 17 лютого 2020 року, було розглянуте та схвалене рішення щодо підтримки "Програми забезпечення охорони прав і свобод людини, профілактики злочинності та підтримання публічної безпеки і порядку на території Хмельницької міської територіальної громади на 2021–2025 роки". У межах цієї програми заплановано витратити з бюджету Хмельницької міської територіальної громади більш як 10,8 мільйона гривень районному управлінню. Законність ухвалення такого рішення міськрадою та ініціативу райуправління не беремось оцінювати, однак у нас виникає логічне запитання: чи за таких умов Хмельницьке районне управління поліції  правомірно реагуватиме на заяви щодо порушень з боку посадових осіб органів місцевого самоврядування, зокрема й заяви журналістів? Питання поки риторичне.

Альона Береза, регіональна представниця Інституту масової інформації в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки FreedomHouse

Liked the article?
Help us be even more cool!