ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу щодо побиття хмельницької журналістки передано до суду

04.11.2020, 12:02
Альона Береза

Уже більш як сім місяців тому в місті Красилів під час знімання сюжету про торгівлю засобами індивідуального захисту кореспондентці телеканалу NewsOne Тетяні Сивоконь завдав тілесних ушкоджень місцевий підприємець у приміщенні магазину. І от саме зараз сама журналістка повідомила регіональній координаторці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі про скерування до суду обвинувального акта.

Скріншот із сюжету телеканалу

Це ж регіональній координаторці підтвердила і начальниця СК ГУ НП в Хмельницькій області Інна Глега:

"Слідчі Красилівського відділу поліції направили до суду кримінальне провадження, яке було відкрите 25 березня поточного року за ч. 2 статті 345¹ "Погроза або насильство щодо журналіста". Провадження розслідувалося  за фактом заподіяння власному кореспонденту телеканалу NewsOne під час проведення зйомок сюжету тілесних ушкоджень  власником  магазину в м. Красилів, який здійснює торгівлю засобами особистої гігієни".

Нагадаємо, що 25 березня 2020 року в місті Красилів, що на Хмельниччині, продавець масок напав на знімальну групу телеканалу NewsOne під час проведення журналістського розслідування, внаслідок чого журналістці наклали гіпс на руку. Про це повідомлялося на сайті телеканалу.

Знімальна група каналу того дня відвідувала районний центр, щоб дізнатися, як живуть мешканці малих міст в умовах карантину.

Процесуальне керівництво в цій справі здійснювала Старокостянтинівська місцева прокуратура.

"За результатами процесуального керівництва Старокостянтинівської місцевої прокуратури слідчими Красилівського відділу поліції направлено до суду обвинувальний акт стосовно жителя м. Красилів за ч. 2 ст. 245 КК України, яким було заподіяно легкі тілесні ушкодження кореспондентці телеканалу NewsOne, під час зйомок сюжету про торгівлю засобами індивідуального захисту. Наразі очікується призначення цього кримінального провадження до судового розгляду", – повідомив керівник місцевої прокуратури Василь Сліпець.

Регіональна координаторка ІМІ в Хмельницькій області також попросила підтвердити чи спростувати інформацію керівника місцевої прокуратури щодо закриття згаданого вище провадження під час досудового розслідування. Закриття кримінального провадження слідчими поліції керівник прокуратури підтвердив:

"У ході досудового розслідування дане кримінальне провадження слідчими поліції закривалось. Однак рішення про закриття цього кримінального провадження було скасовано місцевою прокуратурою".

У реєстрі судових рішень це кримінальне провадження згадується в трьох судових рішеннях. У першому йдеться про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів з можливістю їхнього вилучення, а саме до відео з камер відеонагляду. В доступі до роздруківок мобільного оператора продавця масок відмовлено (під час досудового розслідування встановлено, що це фізична особа – підприємець, яка здійснює роздрібну торгівлю в неспеціалізованих магазинах).

26 жовтня 2020 року Хмельницький апеляційний суд своєю ухвалою задовольнив подання голови Красилівського районного суду від 22 жовтня 2020 року та матеріали кримінального провадження передав на розгляд до Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області.

До речі, у першому кварталі 2020 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 62 випадки порушення свободи слова. Переважна більшість цих порушень (43) стосувалася фізичної агресії проти журналістів. Зокрема, зафіксовано випадок на Хмельниччині, коли журналістці NewsOne, яка знімала сюжет щодо продажу медичних масок у торговельному закладі, після нападу продавця масок та заподіяння тілесних ушкоджень наклали гіпс на руку.

Санкція за умисне спричинення журналісту легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень у зв’язку з веденням ним законної професійної діяльності передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

Альона Береза, регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!