ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Херсонська НСЖУ нагадала місцевій владі про відповідальність за порушення прав журналістів

02.09.2016, 15:25

Журналістська спільнота Херсонщини обурена порушенням прав журналістів, яке сталося 30 серпня на зібранні депутатів у Херсонській обласній раді. Про це йдеться у заяві секретаріату Херсонської обласної організації Національної спілки журналістів України, повідомляє представник ІМІ у Херсонській області.

“Журналістська спільнота Херсонщини обурена зухвалими, брутальними порушеннями з боку органів влади прав на журналістську діяльність, передбачених законодавством України. Так, 30 серпня на зібранні депутатів, які мали ініціювати проведення позачергової сесії обласної ради, перший заступник голови облради Василь Зеленчук за “одностайної” підтримки присутніх запропонував журналістам покинути депутатське засідання, щоб “поспілкуватися без преси”. При цьому процедура видворення журналістів супроводжувалася образливими коментарями з боку народних обранців. І це не поодинокий випадок”, - йдеться у заяві.

Спілка зазначає, що стає тенденцією, коли керівники і представники обласної влади на “незручні” запитання журналістів під час публічних заходів замість конкретної відповіді демонструють роздратування на зразок поради “вийти з диванної сотні, стати до посади і наводити порядок”.

“Замість ділового, конструктивного спілкування з працівниками ЗМІ розмова переводиться в площину принизливого словоблудства. На адресу журналістів часом звучать образливі, нецензурні лайки з вуст наших обранців обласної чи міської влади”, - йдеться у заяві.

У зв’язку з цим в НСЖУ нагадують депутатам і очільникам місцевих рад, державних органів про відповідальність за навмисне перешкоджання журналістам. Також нагадують про відповідальність за переслідування посадовими особами чи групою осіб за попередньою змовою за критику.

“Свобода слова, вільний доступ суспільства до інформації про діяльність органів влади стають однією з головних цінностей демократичного суспільства тільки тоді, коли можновладці не лише говорять про неї з трибун, а й свято сповідують її у своїй повсякденній діяльності, не закриваючи перед журналістами дверей, не принижуючи їх професійної гідності”, - йдеться у заяві.

Як повідомляв ІМІ, 30 серпня депутати Херсонської обласної ради проголосували за те, щоб видалити представників засобів масової інформації з відкритого депутатського зібрання, яке зібралося замість позачергової сесії.

Liked the article?
Help us be even more cool!