ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова ВР пояснив, за яких умов Шуфрича можна позбавити мандата

Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук пояснив, за яких умов можна позбавити депутатського мандата підозрюваного в державній зраді Нестора Шуфрича.

Про це він сказав під час інтерв'ю з Радіо Свобода.

Він зазначив, що “механізми (для позбавлення мандата. – Ред.) всі чітко є, вони прописані в семи пунктах, які передбачені в Конституції України”.

“Причому, що я хочу зауважити, зараз існує таке-то – давайте змініть Конституцію. Під час воєнного стану Конституцію міняти не можна. І тому ми маємо послуговуватися саме цими сімома пунктами”, – наголосив спікер.

Стефанчук пояснив, що Шуфрич для того, щоб скласти мандат, має власноруч написати відповідну заяву.

“Для його актуального стану, безперечно, такі підстави можуть бути. Це власна заява. Якщо він бажатиме і її напише. І друге – це рішення суду, яке вступило в законну силу. Тому що, слава Богу, в Україні є суд. І я, до речі, як юрист, не маю права коментувати цих речей, допоки триває слідство. Тільки рішення суду в кримінальній справі, яке вступило в законну силу є абсолютним і неспростовним критерієм для визнання вини будь-якої особи”, – розповів Стефанчук.

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня 2023 року Верховна Рада відкликала підозрюваного в державній зраді народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету ВР з питань свободи слова.

Водночас Шуфрич залишиться членом комітету.

15 вересня 2023 року правоохоронці оголосили підозру в державній зраді народному депутату Нестору Шуфричу. Цього ж дня Печерський районний суд Києва взяв Шуфрича під варту на 60 днів без права внесення застави.

4 березня 2022 року тероборона Києва затримала Нестора Шуфрича, коли він фотографував блокпост. Сам Шуфрич, за словами бійця, пояснив свої дії так: “Вийшов сфотографуватися на тлі місцевої пам'ятки”.

14 листопада 2022 року низка правозахисних організацій та медіа закликала зняти народного депутата Нестора Шуфрича з посади голови Комітету Верховної Ради зі свободи слова та напрацювати єдину політику щодо депутатів проросійських партій.

Громадськість зазначила, що Шуфрич був обраний у 2019 році від забороненої партії ОПЗЖ. “Неприпустимо, щоб у парламенті Комітет свободи слова очолював представник забороненої в країні партії, який, як і інші народні депутати ОПЗЖ, досі має право доступу до державної таємниці”, – йдеться в заяві.

Сам Шуфрич заявив, що не збирається добровільно йти з посади очільника комітету.

Liked the article?
Help us be even more cool!