ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Глава ОП замість відповіді оприлюднив запит Bihus.Info щодо "Укрнафти" (оновлено)

17.11.2022, 18:00
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Редакторка та журналістка проєкту Bihus.Info Аліса Юрченко повідомила, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак вирішив через свого радника Михайла Подоляка оприлюднити адресований персонально йому її запит. Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці та оприлюднила відповідь, яку отримала від Єрмака.

Вона розповіла, що надіслала запит у процесі роботи над випуском про кадрові призначення до різних державних органів і на підприємства державної форми власності наближених до Єрмака людей.

У запиті вона запропонувала Єрмаку записати інтерв’ю та навела перелік питань. Зокрема, запитувала про свіже призначення в наглядову раду “Укрнафти” ексспівробітниці юридичної компанії Андрія Єрмака і керівника кабінету Андрія Єрмака.

“Сьогодні від ОП надійшла відповідь про те, що Андрій Єрмак прийняв рішення опублікувати мій запит – замість відповідей на питання. І ще – що передасть адресований персонально йому запит... Ставці Верховного головнокомандувача. А ще через кілька годин мій запит, адресований Андрію Єрмаку, опублікував Михайло Подоляк, причому додав вигаданий ним самим контекст неопублікованого матеріалу. Назвав його спробою “кинути тінь на колегіальне рішення… Ставки Верховного головнокомандувача в чиїхось комерційних інтересах”, – написала Юрченко.

Журналістка вважає, що рішення Єрмака публікувати її запит через Подоляка є “маніпулятивною спробою піти від відповіді на всі питання, озвучені в запиті”. А сам Подоляк, зазначила Юрченко, наперед дискредитував матеріал, якого ще не бачив.

В коментарі ІМІ Аліса Юрченко зазначила, що рішення Єрмака оприлюднити запит вважає не тільки спробою уникнути відповіді, а й дискредитувати журналістську професію.

“Окрім уникнення відповіді, це, на мій погляд, спроба дискредитувати журналістську професію і залякати її представників: мовляв, дивіться, що буде, якщо ставити неприємні питання владі. Зрештою ідея передати запит на коментар, який стосується безспосередньо Андрія Єрмака, Ставці Верховного Головнокомандувача, викликає питання про те, як керівник Офісу Президента розуміє завдання Ставки”, - сказала Юрченко.

Вона також пояснила, що завдання цього запиту про коментар - надати можливість Єрмаку висловити свою позицію і погляд на події щодо кадрових призначень в “Укрнафті”.

Запит журналістки Михайло Подоляк оприлюднив сьогодні у своєму телеграм-каналі. Він зазначив, що зазвичай вони не оприлюднюють журналістських запитів, але “цей виявився вкрай дивним і, як я розумію, має абсолютно конкретні наміри”. 

“І все було б нічого, якби це питання не стосувалося пошуку чорної кішки в прозорій кімнаті. А точніше – спроби кинути тінь на колегіальне рішення… Ставки Верховного головнокомандувача в чиїхось комерційних інтересах”, – написав він.

Водночас Подоляк нагадав, що йде повномасштабна війна за саме існування Української держави. І рішення про відчуження “Укрнафти”, за його словами, було ухвалене на Ставці Верховного головнокомандувача.

“Рішення про відчуження “Укрнафти” (що роками була в руках олігархів), як і чотирьох інших критично важливих підприємств, було прийнято на Ставці Верховного головнокомандувача. Це свідоме виважене колегіальне рішення, що ухвалено військово-політичним керівництвом держави одноголосно. Ці підприємства, включно з “Укрнафтою”, передані не до Офісу президента. Вони передані в управління Збройним силам України на час дії воєнного стану”, – написав він.

“Здавалося б, усе зрозуміло, очевидно, на поверхні. Але все ж таки дозволю собі запитання у відповідь. Невже хтось дійсно хоче залишити критично важливе підприємство для армії під час війни… олігарху? Окрім, звісно, самого олігарха. Переконаний також, що рішення ставки беззаперечно підтримується суспільством та журналістською спільнотою…” – написав Подоляк.

Liked the article?
Help us be even more cool!