ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гаряча лінія ІМІ: карантин, пересування, робота онлайн

06.05.2020, 12:13
Фото – AP / K. Wigglesworth
Фото – AP / K. Wigglesworth

Протягом квітня 2020 року юристи ІМІ надали 27 правових консультацій журналістам і засобам масової інформації. З них 13 запитів так чи інакше пов’язані з карантином і роботою медіа в цих умовах. Такими є висновки гарячої лінії ІМІ.

Зокрема, журналісти зверталися щодо правомірності їхнього недопуску на ті чи інші заходи органів влади й місцевих рад під приводом карантину. Медійники запитували, як саме їм працювати в онлайн-режимі, як збирати інформацію і доводити в майбутньому її достовірність у таких умовах. 

Також багато запитань було пов’язано із забезпеченням безперешкодного пересування журналістів під час карантину. Уточнювали медіа, що таке “громадське місце” в розумінні чинного законодавства.

Традиційно багато питань було щодо реагування поліції на правопорушення проти журналістів. Тож юристи ІМІ надавали роз’яснення щодо процедури прийняття заяв про правопорушення і про способи оскарження бездіяльності правоохоронних органів. Також юристи консультували, як саме діяти журналістам під час проведення слідчих дій, які права мають потерпілі і як саме вони можуть впливати на підвищення якості й своєчасності слідства. Роз’яснювалося, як журналісту забрати свої персональні дані з поліції, зокрема код ІМЕІ мобільного телефону.

Актуальними залишалися і “звичайні” запитання, які більш-менш постійно турбують журналістів. Зокрема, у яких випадках і як саме має спростовуватись інформація в ЗМІ, якщо вона виявилася недостовірною, і які дії особи, що вимагає спростування, є незаконними. З’ясовували, якою мовою має подаватися реклама на вебсторінці друкованого ЗМІ й хто відповідатиме в разі порушення. 

Крім того, журналісти консультувалися щодо обмежень демонстрації аудіовізуальних творів виробництва країни-агресора, зокрема анімаційних фільмів, на телеканалах України і можливої відповідальності за таку демонстрацію. Запитували щодо правового статусу й особливостей роботи журналіста, який зареєстрований як фізична особа – підприємець і працює не з одним ЗМІ, а з багатьма. Зверталися по роз’яснення положень трудового законодавства, зокрема в разі скорочення штату редакції засобу масової інформації. З’ясовували особливості правового статусу блогу на платформі Youtube.

Були й дещо незвичні консультації. Наприклад, за одним зі звернень юристам ІМІ довелося, по суті, розробляти бізнес-план щодо вибудови вебвідділу в редакції друкованого ЗМІ й оформлення інтернет-видання як вебдодатка до зареєстрованого друкованого засобу масової інформації.

Нагадаємо, на правову гарячу лінію ІМІ можуть звертатися журналісти, засоби масової інформації та інші учасники інформаційних відносин з питаннями, пов’язаними з правовим регулюванням збирання, зберігання, поширення інформації, зокрема в мережі Інтернет. Консультації надають медіаюристи Роман Головенко та Алі Сафаров за телефоном 050-44-77-063. Запитання можна також надіслати на електронну пошту ІМІ [email protected].

Liked the article?
Help us be even more cool!