ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Французький телеканал TF1 показав сюжет з кадирівськими бойовиками про "захист" кордону РФ від "ворожих нападів"

Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

Французький телеканал TF1 випустив репортаж про російських кадирівських військових, яких перевели “наглядати” за російським кордоном у Бєлгородській області від “ворожих вторгнень”. На репортаж, опублікований ще 13 липня, звернув увагу “Детектор медіа”.

Матеріал підписано як спільну роботу редакції, однак у кадрі з'являється російський кореспондент каналу Жером Ґарро.

У репортажі розповідається, що територія в Бєлгородській області вже півтора місяця зазнає регулярних “ворожих вторгнень”. Йдеться про рейди Російського добровольчого корпусу, який у матеріалі назвали “російськими антипутінськими бійцями, підтримуваними Україною”.

Кадирівський бойовик, який супроводжує знімальну групу, застерігає, що попереду “сіра зона”, а до “противника” (тобто території України та позицій українських прикордонників. – Ред.) менш ніж кілометр, тож не варто довго затримуватись, адже можна зазнати артилерійського обстрілу (з боку України. – Ред.).

У матеріалі порівнюють негативне ставлення кадирівців до ватажка ПВК “Вагнер” Євгенія Пригожина, бойовиків якого вони замінили на Бєлгородщині, та віддане – до очільника Кремля. “Росія – наша батьківщина. Путін – наш президент. Ми тут, щоб захистити мирних жителів і нашу країну”, – каже в ефірі кадирівський бойовик, командир батальйону “Ахмат Захід” Рустам Аґуєв.

У текстовій версії матеріалу згадано, що його герої, кадирівські солдати, “часто звинувачуються в зловживаннях”, хоча не конкретизовано, що саме мається на увазі: фінансові зловживання чи злочини проти цивільного населення.

Водночас у репортажі не згадується про регулярні обстріли території України з Бєлгородської області, “захищати” яку покликані кадирівські бойовики, та те, що саме Бєлгородська область слугувала базою для російського вторгнення на Харківщину. 

Як повідомляв ІМІ, у червні 2023 року французький телеканал TF1 оприлюднив репортаж, відзнятий на позиціях російських військових на окупованій території, без жодних згадок про ширший контекст війни Росії проти України.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що така робота французьких журналістів “сприяє поширенню російської пропаганди та йде врозріз із позицією всієї європейської спільноти”.

15 лютого 2023 року Рада національної безпеки і оборони України повідомила, що журналісти французького телеканалу TF1 приїхали на Донбас, перетнувши кордон з боку Росії. Журналісти на тимчасово окупованій території України поспілкувалися з лідером так званої “ДНР” Денисом Пушиліним. Також у сюжетах каналу йшлося про те, що терористи, яких підтримують російські військові, бажають миру і що Україна намагається ініціювати подальше ведення військових дій на Донбасі.

Також у лютому TF1 оприлюднив інтерв’ю з французьким бойовиком Ерваном Кастелем з окупованої Донеччини. Сюжет про ситуацію в Україні було зроблено лише з території ОРДО.

У квітні 2023 року знімальна група телеканалу France24 відвідала табір, де проходили підготовку російські окупаційні війська, які воюють в агресивній війні проти України. У сюжеті журналіст назвав “ворожим” контрнаступ України, натомість військові РФ хвалилися, що їхня зброя краща за західну. Після розголосу France24 видалив цей сюжет. А дирекція телеканалу France24, фінансованого урядом Франції, назвала “прикрою помилкою” сюжет, у якому журналіст назвав “ворожим” контрнаступ України.

Liked the article?
Help us be even more cool!