ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Незбалансований та грає на руку роспропаганді: Нацрада про сюжет французького каналу TF1

19.06.2023, 10:41
Фото – скрін з відео телеканалу TF1
Фото – скрін з відео телеканалу TF1

Французький телеканал TF1 оприлюднив репортаж, відзнятий на позиціях російських військових на окупованій території, без жодних згадок про ширший контекст війни Росії проти України, повідомила "Європейська правда".

Сюжет триває менш ніж три хвилини, його переглянули понад 130 тисяч користувачів. Всього в каналу понад 230 тисяч підписників.

У відео є кадри дороги до російських позицій, відео зсередини бліндажів, короткі коментарі від російських військових про боєприпаси й дрони, які вони застосовують проти українських військових, кадри, як вони стріляють зі стрілецької зброї.

У закадровому начитуванні автор жодного разу не згадав, хто є агресором у війні, та не згадує жодних фактів із ширшого контексту, окрім того, що російські військові очікують контрнаступу ЗСУ і довго готувалися до нього.

Фахівці Національної ради дали свій аналіз сюжету, зауваживши, що така робота французьких журналістів "сприяє поширенню російської пропаганди та йде врозріз із позицією всієї європейської спільноти".

"Своїми діями телеканал фактично надав державі-агресору майданчик для трансляції пропагандистських наративів. Це особливо небезпечно, зважаючи на те що вся європейська спільнота, і Франція зокрема, докладає значних зусиль для обмеження російської пропаганди. Поширення меседжів пропаганди полягало в демонстрації без коментарів та/чи альтернативної точки зору зразкового стану позицій, спорядження, озброєння армії держави-агресора, завуальоване твердження про достатні строки бойової підготовки особового складу (мобілізовані минулого вересня). Також показано кадри ведення вогню на ураження, імовірно, української техніки, що є частиною актуального наративу про знищення росіянами озброєння, яке надходить Україні від партнерів.
Усе перелічене свідчить про незбалансованість сюжету", – наголосили в Нацраді.

І нагадали французьким колегам, що в питаннях збройної агресії вкрай важливо називати речі своїми іменами.

"Автори сюжету замовчують той факт, що війська держави-агресора ведуть бойові дії на окупованих територіях України і вчиняють воєнні злочини проти мирного населення, а війська рф насправді не обороняються, а намагаються втримати окуповані території", – пояснили в Нацраді.

Національна рада підготувала відповідні запити до редакції каналу TF1 і французького регулятора Arcom стосовно поширеного сюжету.

Відреагували на сюжет і в Міністерстві закордонних справ. Речник українського МЗС Олег Ніколенко повідомив у Twitter, що репортаж "пробиває нове дно журналістики".

Він підкреслив, що цим репортажем французькі журналісти просувають наратив про "міць російської армії", чим паплюжать пам’ять тих, кого ця армія вбила.

Також представник українського МЗС додав, що журналісти потрапили на окуповані території України в незаконний спосіб.

Liked the article?
Help us be even more cool!