ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеканал TF1 показав інтерв’ю з французьким бойовиком з окупованої Донеччини

18.02.2022, 14:43
Фото – mipl.org.ua
Фото – mipl.org.ua

Приватний французький телеканал TF1 оприлюднив інтерв’ю з французьким бойовиком Ерваном Кастелем з окупованої Донеччини. Сюжет про ситуацію в Україні зроблено виключно з території ОРДО.

Про це повідомила неурядова організація Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ).

Під час випуску новин ведучий підкреслив, що їхній знімальній групі вдалося потрапити туди, куди не всі наважуються поїхати, – на лінію фронту. 

Сюжет авторства журналістки Лізерон Будуль за 16 лютого розпочинається з нічних перестрілок між українською та російською стороною, які чутно в околицях Донецька. Представники незаконних збройних формувань розповідають, що, мовляв, українські військові постійно влаштовують провокації і це їхня стратегія в цій війні.

У сюжеті французького бойовика Ервана Кастеля відрекомендували як колишнього офіцера французької армії, бретонця, що перебуває на окупованій території ОРДО останні сім років.

Як зазначає МІПЛ, протягом цього часу він роздав десятки інтерв’ю і веде свій блог.

В інтерв’ю TF1 він каже: “Я за незалежність Донбасу і його приєднання до Російської Федерації”. Він показує журналістці те, що він називає українськими провокаціями, й каже, що стріляють зазвичай уночі.

“Після цього інтерв’ю Лізерон Будуль продовжує перебувати на окупованій території і вирушає до Азовського моря, де йде до церкви й робить підсумок: “Місцеві мешканці хочуть вірити, що Росія, яка їх захищає останні вісім років, підтримає їх, якщо почнеться війна”, – зазначає організація.

Медійна ініціатива за права людини звернулась із запитом до Департаменту розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора щодо кримінальної відповідальності героя сюжету Ервана Костеля.

У відповіді їм повідомили, що “Офісом генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом вчинення громадянами Франції найманства та участі ними в не передбачених законом збройних формуваннях під час збройного конфлікту в Україні”. 

За інформацією власних джерел МІПЛ, Костель серед цих громадян.

Лізерон Будуль – відома французька воєнна журналістка, у 2017 році вона отримала приз “Велика репортерка” за висвітлення конфліктів в Іраку та Сирії. Але вже 2020 року “Репортери без кордонів” звинуватили її в непрофесійності та однобокому висвітленні конфлікту в Нагорному Карабасі лише з азербайджанського боку.

Як повідомляв ІМІ, 15 лютого Рада національної безпеки і оборони України повідомила, що журналісти французького телеканалу TF1 приїхали на Донбас, перетнувши кордон з боку Росії. Журналісти на тимчасово окупованій території України поспілкувалися з лідером так званої “ДНР” Денисом Пушиліним. Також у сюжетах каналу йшлося про те, що терористи, яких підтримують російські військові, бажають миру і що Україна намагається ініціювати подальше ведення військових дій на Донбасі.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко вважає, що іноземні засоби масової інформації легітимізують тероризм, цитуючи проросійських бойовиків. З такою заявою він виступив після того, як агентство Reuters 7 лютого опублікувало інтерв’ю з проросійським бойовиком так званої “ДНР” Денисом Пушиліним.

Liked the article?
Help us be even more cool!