ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Франція оштрафувала Bloomberg на €5 мільйонів за фейк

17.12.2019, 15:30
Фото – tvi.ua
Фото – tvi.ua

Французький регулятор фінансових ринків (AMF) оштрафував американське агентство Bloomberg на 5 млн євро за поширення у 2016 році інформації з підробленого пресрелізу французької будівельної компанії Vinci, що призвело до падіння акцій. Про це повідомляє LB.ua з посиланням на RFI.

AMF повідомив, що агентство Bloomberg поширює “інформацію, про неправдивість якої повинна була знати”. Також наголошується, що Bloomberg не дотримується журналістської етики, “оскільки перед публікацією не проводили перевірки інформації”.

У листопаді 2016 року шахраї розіслали пресреліз, в якому йшлося, що компанія Vinci звільнила свого фінансового директора Крістіана Лабейрі і переглядає свої фінансові показники після виявлення помилок у звітності. Після новини про це акції Vinci впали на 18%.

Реліз розіслали з вигаданої адреси електронної пошти, він майже не відрізнявся від звичайного релізу компанії, в листі також було посилання на сайт, що імітує справжній сайт Vinci.

Через пів години після виходу фейкової заяви шахраї надіслали спростування, що ще більше заплутало ситуацію. Після цього Vinci видала офіційне спростування. З-поміж низки ЗМІ, що опублікували цей фейк, було видання Bloomberg.

Зі свого боку в Bloomberg заявили, що планують оскаржити рішення регулятора.

“Bloomberg News стало однією з жертв витонченого обману... Нам шкода, що AMF не знайшло і не покарало винних облудної схеми, але вирішило покарати інформаційне агентство, яке робило все можливе для того, щоб повідомити інформацію, яка була варта висвітлення”, – сказали в агентстві.

Як повідомляв ІМІ, Міністерство культури, молоді та спорту України розроблятиме законодавство щодо визначення поняття маніпуляції в ЗМІ та захисту журналістів.

6 листопада міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський заявив, що в Україні планують посилити відповідальність журналістів за поширення неправдивої або маніпулятивної інформації. За його словами, до законодавства планують ввести поняття “маніпулювання суспільною думкою” та його критеріїв. 

Раніше Володимир Бородянський запропонував запровадити кримінальну відповідальність за свідоме спотворення громадської думки ЗМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!