ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фотокореспондентці 061.ua погрожують через допис про "журналістів Стремоусова"

13.04.2022, 18:08
Фото – фейсбук Катерини Клочко
Фото – фейсбук Катерини Клочко

Фотокореспондентка запорізького сайту 061.ua Катерина Клочко повідомила про погрози, які отримала після свого допису у фейсбуці про спробу псевдожурналістів колаборанта Кирила Стремоусова потрапити на зустріч волонтерів з місцевою владою щодо питань про прозорість схем отримання і доставлення гуманітарної допомоги в область.

Про це журналістка повідомила представниці ІМІ в Запорізькій області.

За словами Катерини, допис про цю зустріч вона написала 5 квітня, після чого їй почали погрожувати оприлюдненням її персональних даних.

“Я написала допис про те, що на цю зустріч волонтерів та представників влади з питань гуманітарної допомоги до ЗОВА (Запорізької обласної військової адміністрації. – Ред.) намагалися пройти люди, які раніше представлялись як “журналісти Стремоусова”. Зокрема, йдеться про Костянтина Кириченка. Перевірити це просто: відеозаписи, де він представлявся “журналістом Стремоусова”, опубліковано на YouTube-каналі Sergey Barskiy. Нашим журналістам відомо, що в березні 2022 року Кирилу Стремоусову вручили заочно підозру в державній зраді за співпрацю з окупантами в Херсоні. Групу людей, серед яких був Костянтин Кириченко, вимагала провести до будівлі ЗОВА волонтерка Юлія, яка була присутня на тій зустрічі. Ні з Костянтином Кириченком, ні з Юлією я особисто не знайома”, – розповіла фотокореспондентка.

Пройти на зустріч людям, які називали себе журналістами, за словами Катерини, не вдалося, їх не допустили до будівлі. Сама фотокореспондентка на зустрічі не була, але дивилися її відеозапис.

Наступного дня Катерині Клочко надійшли в особисті повідомлення в Instagram два голосових сповіщення від користувачки під ніком ____yuliyaa_ про те, що вона чекає від журналістки коментарів та пояснень “з приводу тієї чорноти, що ви про мене написали”. Авторка повідомлення нагадала журналістці, що “за такі речі є кримінальна відповідальність”. В другому повідомленні йшлося про те, що “всі коментарі у фейсбуці, які ви видалили, зафіксовані на відео”. “Я чекаю на пояснення також про ескобарів, якісь угруповання, сепаратистів та інше”, – йшлося в повідомленні.

Пізніше журналістці прийшли в дірект ще два повідомлення від цієї ж користувачки з вимогою пояснень.

“Справа в тому, що в моєму дописі немає жодних звинувачень на адресу Юлії чи будь-кого іншого, тому я не розумію, про яку “чорноту” йдеться, за яку мені ще й погрожують кримінальною відповідальністю. Адресу Юлії або будь-кого з тих, хто був присутній 4 квітня біля будівлі ЗОВА і на зустрічі, я ні в кого не питала. Можливо, Юлія мене з кимось плутає, оскільки в повідомленнях ще й звинувачує мене у видаленні коментарів у фейсбуці, хоча жоден свій коментар під моїм постом я не видаляла, а коментарі про “эскобаров, группировки какие-то” мені не належать. Тим паче звинувачення в замовному характері моїх дописів на особистій сторінці у фейсбуці безпідставні”, – зазначила Катерина Клочко.

За словами журналістки, 6 квітня в Instagram користувач під ніком staraya_zhenshina поширив сторіз ____yuliyaa_ з голосовими повідомленнями, додавши погрози опублікувати її персональні дані. Там, зокрема, йшлося: “Відповідайте за свої слова!!! Або люди особисто будуть з тебе “питати” за твої слова, і повір, твою адресу і всю інформацію про тебе не так складно знайти!!! Поки що викладаю ось так, якщо не буде відповідей – опублікую усю твою особисту інформацію, телефон, адресу мешкання і прописки!! Свій номер ти тут знайдеш”.

Як повідомила Катерина, 11 квітня вона звернулася з усіма матеріалами до СБУ. Наразі правоохоронці проводять перевірку погроз журналістці та обіцяють надати інформацію про стан справи пізніше.

Нагадаємо, 4 березня Кирило Стремоусов погрожував “інакомислячим” в окупованому Херсоні російським ув’язненням. Також він інсценував допит “українського активіста” Олександра Тарасова.

13 березня херсонському блогеру-колаборанту Кирилу Стремоусову заочно оголосили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України). Також йому заочно повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). За даними слідства, 16 березня 2022 року підозрюваний, діючи з пособниками в інтересах країни-агресора, провів незаконне зібрання створеного окупантами псевдооргану влади “Комитет спасения “За мир и порядок”.

Ще у 2020 році Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд директору ІА “Таврія ньюс” Кирилу Стремоусову за масове роздавання журналістських посвідчень стороннім особам.

Костянтин Кириченко – запорізький активіст, соратник херсонського колаборанта Кирила Стремоусова. Себе Кириченко називає або журналістом інформаційної агенції “Таврія ньюз”, посвідчення якої продавали по 600 гривень, або уповноваженим територіальною громадою.

Як зазначає представник ІМІ, останнє звання походить з частини проросійського деструктивного “руху громад”, який виник в Україні до Революції Гідності і активно підтримувався “Українським вибором” Віктора Медведчука.

Фото – скриншот з відео YouTube-каналу Кирила Стремоусова

У Херсоні біля витоків “руху громад” стояв Кирило Стремоусов. 

Liked the article?
Help us be even more cool!