ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Директору "Таврія ньюс" Кирилу Стремоусову оголошено публічний осуд за роздавання журналістських посвідчень

09.11.2020, 14:10
Фото – фейсбук Кирила Стремоусова
Фото – фейсбук Кирила Стремоусова

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд директору ІА “Таврія ньюс” Кирилу Стремоусову, який масово роздає журналістські посвідчення стороннім особам.

Про це йдеться в заяві КЖЕ, опублікованій на її сайті 9 листопада.

КЖЕ зазначає, що Стремоусов видає журналістські посвідчення від імені ІА “Таврія ньюс”, проте на сайті агенції немає згадки про цю акцію. 

За даними комісії, вся інформація поширюється виключно через платформу YouTube або соціальні мережі з використанням словосполучення “журналісти Стремоусова”. Також, зазначає КЖЕ, на сайті агенції неможливо знайти матеріали “журналістів”, які вже отримали “посвідчення”. 

“Таким чином директор агенції вводить громадськість в оману стосовно належності власників нових “посвідчень” до діяльності зареєстрованого медіа чи до професійної спілки працівників засобів масової інформації. Такої спілки немає в реєстрі громадських об’єднань Міністерства юстиції України”, – зазначає КЖЕ.

Також КЖЕ звертає увагу, що Стремоусов щонайменше двічі за останні два роки нападав на журналістів. У січні 2019 року він влаштував стрілянину в пресцентрі газети “Новий день” (Херсон), а в липні 2020-го вдарив журналіста онлайн-видання “Вгору” Дмитра Багненка, завдавши йому тілесних ушкоджень. 

“Попри зареєстровані поліцією кримінальні провадження за цими фактами, нападника не було покарано, а відсутність покарання могла надихнути його на нові правопорушення”, – зазначає КЖЕ.

Крім того, комісія з’ясувала, що Кирило Стремоусов прикривається статусом журналіста в ситуаціях, пов’язаних з політичною діяльністю. 

“Зокрема, масова роздача журналістських посвідчень розпочалася під час місцевих виборів в Україні, де громадянин Стремоусов балотувався на посаду Херсонського міського голови як самовисуванець. Кампанія, яку він веде в соціальних мережах, виглядає як особистий піар, а не як робота інформаційної агенції”, – йдеться в заяві.

Також, зазначає КЖЕ, у своєму відеоблозі Стремоусов просуває фейки та конспірологічні ідеї, зокрема про шкідливість носіння масок під час пандемії та шкідливість ПЛР-тестів. Такі матеріали порушують журналістські стандарти й Кодекс етики.

З огляду на ці висновки Комісія з журналістської етики вбачає в діях Кирила Стремоусова грубе порушення ст. 19 Кодексу етики українського журналіста  (“Свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою”) та оголошує публічний осуд.

Комісія вимагає від Кирила Стремоусова негайно припинити масове роздавання журналістських посвідчень стороннім особам.

Крім того, КЖЕ закликає керівників медіа під час видавання журналістського посвідчення знайомити штатних і позаштатних працівників із правами та обов’язками журналістів, з Кодексом етики українського журналіста, а також утриматися від безконтрольного видавання посвідчень особам, які не ведуть журналістської діяльності.

Як повідомляв ІМІ, 9 вересня Головне управління Нацполіції в Херсонській області закрило кримінальне провадження за фактом нападу проросійського активіста Кирила Стремоусова на херсонського журналіста Дмитра Багненка.

23 червня в Херсоні блогер Кирило Стремоусов погрожував журналістові газети “Вгору” Дмитру Багненку за його публікації. Дмитро повідомив, що Стремоусов штовхнув його та вдарив по голові.

За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 171 КК України “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”.

23 січня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту до 19 березня голові обласної організації Соціалістичної партії Кирилу Стремоусову, підозрюваному правоохоронними органами в розпиленні газу та стрілянині 18 січня в Херсоні в пресклубі “Новий день”.

18 січня в Херсоні невідомі чоловіки розпилили сльозогінний газ у приміщенні офісу газети “Новий день” та стріляли по вікнах. У цей час у приміщенні відбувалася пресконференція одеських підприємців.

На місцевих виборах 2020 року Кирило Стремоусов був офіційно зареєстрований як кандидат на посаду Херсонського міського голови.

Кирило Стремоусов зареєстрований на сайті “Миротворець”, де його звинувачують у вчиненні усвідомлених діянь проти національної безпеки України, світу, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Liked the article?
Help us be even more cool!