ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фонд "Відродження" заявив, що готовий взяти участь в удосконаленні закону про е-декларування

31.03.2017, 13:16

Міжнародний фонд “Відродження” заявляє, що готовий взяти участь у діяльності робочої групи, запропонованої Президентом України, яка б усунула недоліки у законопроекті №6172 “Про внесення зміни до  статті 3 Закону України  “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації. Про це йдеться у заяві фонду.

“Неоднозначність у трактуванні норм законопроекту суперечить принципу правової визначеності та може бути використана  з недобросовісною  метою  контролюючими органами. Завдяки невизначеності кола осіб, на яких поширюється дія закону, особливо в умовах нереформованої системи  судочинства, відкривається реальна загроза вибіркового тиску і покарання громадських діячів, незалежних експертів, активістів, а також підприємців - постачальників послуг”, - йдеться у заяві.

У фонді зауважили, що закон в остаточній редакції містить низку поправок, які суттєво змінили первинне призначення законопроекту, що був спрямований на спрощення процедур електронного декларування для військовослужбовців. При цьому у фонді звертають увагу на те, що поправки, які стосуються прав та обов’язків частини активних громадян, “були внесені кулуарно, поспішно, без відкритого обговорення, без жодних спроб публічних консультацій з тими, чиї права та інтереси вказані поправки безпосередньо зачіпають”. Це, зауважують у фонді, істотно суперечить демократичній культурі прийняття рішень.

“Відродження” вказало на найбільш проблемні положення закону. Зокрема, що подавати е-декларації мають особи, “які жодним чином не пов’язані з безпосереднім здійсненням державних функцій, і в абсолютній більшості не отримують бюджетних коштів”.

Також у фонді вказують на відсутність чітких правових критеріїв ідентифікації антикорупційних організацій та заходів, пов’язаних із запобіганням, протидією корупції.

“Завдяки відсутності чітких правових критеріїв ідентифікації таких заходів, організацій та “антикорупційної діяльності” як такої, існує можливість довільного трактування переліку осіб, що потрапляють під дію даної норми. Це, в свою чергу, загрожує вибірковою кримінальною відповідальністю у випадку неподання або невчасного подання декларацій. Так само невизначеним є перелік проектів міжнародної технічної допомоги та дорадчих органів (громадських рад, комісій тощо), що потрапляють під дію закону”, - йдеться у заяві.

Також “Відродження” вважає, що вимога подання е-декларації для контрагентів-постачальників послуг, які співпрацюють з антикорупційною громадськістю “призведе до різкого ускладнення умов співпраці і масової відмови підприємців співпрацювати з громадськими організаціями, а отже – до паралічу їхньої статутної діяльності”.  

Крім того, фонд звертає увагу, що під дію закону про е-декларування потрапляють не лише керівники антикорупційних громадських об’єднань, а й усі члени таких організацій. “...Ухвалений закон поширює вимоги декларування на “членів вищих органів управління” ГО, а у випадку більшості організацій вищим органом управління є загальні збори, з’їзд або загальна конференція організації, у яких беруть участь усі члени. Отже дія закону здатна торкнутись усіх членів, а не лише керівництва організацій”, - йдеться у заяві.

У фонді зазначають, що закон “очікувано спричинив подальшу ерозію атмосфери співпраці між владою і громадськістю, посилив лінії розламу всередині політичного класу та суспільства”. Також зауважують на тому, що уперше з часів Майдану постала реальна небезпека деградації демократичного образу України у світі. І що вже розпочався перегляд планів допомоги Україні з боку міжнародних донорських структур, які підтримують антикорупційні зусилля в Україні.

Водночас “Відродження” зазначає, що фонд готовий йти на зустріч Президенту України  до співпраці, яку він висловив під час зустрічі з представниками громадськості перед підписанням закону 26 березня.

“Ми готові взяти участь у діяльності робочої групи, запропонованої Президентом, і будемо слідкувати за подальшим проходженням законопроекту, який має усунути недоліки, насамперед вищенаведені, що містяться в ухваленому законі”, - йдеться у заяві.

Як повідомляв ІМІ, 30 березня в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації.

27 березня Президент Петро Порошенко повідомив представникам громадських організацій, з якими провів зустріч, що планує підписати закон про внесення змін до е-декларування, але хоче створити робочу групу, яка перегляне суперечливі правки до нього.

Liked the article?
Help us be even more cool!