ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ЄС чекає на скасування е-декларацій для активістів, хоч термін вже минув

26.03.2018, 12:24
Фото - voladm.gov.ua

Євросоюз чекає від України скасування е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій попри те, що минулого тижня минув крайній термін перегляду закону про е-декларації. Про це йдеться у коментарі представництва ЄС в Україні, наданому у відповідь на запит “Європейської правди”.

При цьому в ЄС не уточнили, на кого вони покладають відповідальність за ситуацію, що склалася, їхній заклик адресований “українській владі” в цілому.

“Євросоюз і надалі очікує, що українська влада скасує поправки (ухвалені у 2017 році), які розширюють коло тих, на кого поширюється зобов’язання подавати е-декларації, з офіційних осіб на представників громадянського суспільства.

Ми розраховуємо, що Україна приведе (власне законодавство) у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії Ради Європи”, - пояснили у представництві.

У дипмісії зауважили, що вважають поточні зобов’язання неприпустимим втручанням у роботу ГО.

“Громадянське суспільство повинно мати можливість працювати без надмірних перешкод та втручання”, - зазначили у представництві.

Нагадаємо, за чинним законодавством 1 квітня настане крайній термін внесення даних про майно та доходи всіх підрядників антикорупційних організацій до реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави. Для тих, хто не виконає цю вимогу, передбачена кримінальна відповідальність. Міжнародні партнери України протягом останнього року вимагають у Києва скасувати цю норму, однак відповідний законопроект не набрав голосів у парламенті.

Як повідомляв ІМІ, 22 березня Верховна Рада не внесла до порядку денного законопроекти №8120 і  №8120-1, якими пропонується відтермінувати подання е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій.

21 березня Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції рекомендував підтримати законопроекти, якими пропонується відтермінувати подання перших е-декларацій представниками антикорупційних громадських організацій.

30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації. Закон розкритикували низка країн та міжнародних організацій.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

7 лютого 2018 року представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу “Рада” повідомила, що Петро Порошенко пропонує запровадити розширене звітування громадських організацій замість подачі електронних декларацій громадськими активістами. За її інформацією, на таке розширене звітування юридичних осіб погодилися громадські організації та активісти.

7 лютого 2018 року виконавчий директор “Transparency International Україна” Ярослав Юрчишин повідомив, що представники громадських організацій не погодилися з ініціативою Президента Петра Порошенка про заміну обов’язкового подання ними декларацій на розширене звітування про доходи організаціями під час останньої зустрічі 17 січня.

28 лютого 2018 року громадські організації та правозахисники закликали Верховну Раду не голосувати за законопроекти №6674 та №6675, якими передбачається звітування громадських організацій. Натомість підписанти просять скасувати е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271.

19 березня 2018 року представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій виступили з вимогою до Верховної Ради протягом сесійного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства без дискримінаційного посилення вимог до звітності громадських організацій. Організації вважають законопроект №6271 безальтернативним варіантом.

Liked the article?
Help us be even more cool!