ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експерт ІМІ: "Лідери опінії повинні зважати на ширення мови ворожнечі в соцмережах"

22.05.2017, 14:03

"Лідери опінії повинні зважати на ширення мови ворожнечі в соцмережах. Маємо кілька прикладів, коли навіть без публікації в ЗМІ певні інформаційні вкиди з боку шанованих письменників, медіаекспертів здіймають бучу і роз'ятрюють суспільство, котре і так уже міцно поділене війною", - так прокоментував експерт ІМІ Роман Кабачій думку політичного оглядача журналу "Фокус" Мілана Леліча щодо того, що в соцмережах повинен залишатися простір для приватності і особистої характеристики тих чи інших соціальних груп. 

 

Дискусія "Мова ворожнечі в літературі і медіа" відбулася в рамках Книжкового Арсеналу в суботу, 20 травня, організатором виступив Міжнародний фонд "Відродження", представниця якого Радослава Чекмишева виступила модераторкою зустрічі.

"Власне на авторських поглядах, виражених у колонках, ЗМІ вмивають руки щодо присутності мови ворожнечі на своїх сторінках. Себто: це не ми, ми не несемо відповідальності за ці слова, а слова сказані і роблять свою злу справу", - сказав Роман Кабачій. 

На його думку, якщо до останнього Майдану і до війни на Сході мова ворожнечі і була присутня в ЗМІ, то невеликою мірою (приклади висвітлення табору для сирійських біженців у Яготині, локальні конфлікти з ромськими громадами), то з початком протистоянь мова ворожнечі захлеснула всю країну. На вістрі мови ворожнечі опинилися переселенці з Донбасу. Виною цьому як політики, котрі проплачували замовні матеріали, у яких вишуковувалися "фашисти", як теж окремі ЗМІ, котрі у гонитві за лайками, поширенням не гребували розміщувати відверті фейки. 

"Я хочу подякувати присутньому тут Сергію Жадану як представнику літературної спільноти за його виразну позицію у зшиванні суспільства, в той час коли окремі письменники чи медіакритики можуть "міняти Воноваху і Авдіївку" на те, аби лишень в країні панувала українська мова", - сказав Кабачій. 

 

У свою чергу Сергій Жадан сказав, що вважає мову ворожнечі "мовою слабаків".

У дискусії взяли також участь поетка Євгенія Чуприна, літературознавчиня Марія Іваницька, директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду "Відродження" Ольга Жмурко.

ІМІ 

Фото надані фондом "Відродження". 

Відео: Фейсбук Лари Белозерової

Liked the article?
Help us be even more cool!