ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дипфейк Дмитра Кулеби під час розмови в Zoom із сенатором США вимагав відповіді на делікатні запитання

26.09.2024, 11:36

Дипфейковий абонент видавав себе за колишнього міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу під час відеоконференції в Zoom із сенатором США, головою Комітету із закордонних справ Бенджаміном Л. Кардіном.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на електронний лист від служби безпеки сенату.

Як пише медіа, 19 вересня офіс сенатора отримав електронного листа нібито від Дмитра Кулеби з проханням звʼязатися з ним через Zoom. 

Під час відеодзвінка ця особа мала вигляд та звучала як Кулеба. Проте в сенатора виникли підозри, коли співрозмовник почав діяти нехарактерно для ексміністра: ставити “політично навантажені запитання щодо майбутніх виборів” і вимагати, щоб сенатор висловився щодо делікатних зовнішньополітичних питань – наприклад, чи він підтримує удари по території Росії ракетами великої дальності, зауважує служба безпеки сенату. 

Сенатор США Бенджамін Л. Кардін. Фото – Кенні Холстон / The New York Times

Сенатор завершив розмову й повідомив про це державному департаменту, де підтвердили, що особа, яка прикидалася Кулебою, ним не була.

Кардін, демократ від штату Мериленд, частково підтвердив цей випадок у своїй заяві 25 вересня. Він заявив, що “останніми днями зловмисник вдався до обману, намагаючись поговорити зі мною, видаючи себе за відому особу”. Сенатор не зазначав, що цією особою був Кулеба, і не згадував про Україну.

Як пише видання, наразі невідомо, хто організував цю операцію проти Кардіна. Представники розвідки попередили, що іноземні суб’єкти, як-от Росія, Іран і Китай, використовують штучний інтелект, зокрема дипфейки, у своїй роботі з втручання в президентські вибори США. Причому Росія створює найбільше подібного контенту, повідомили в Офісі директора національної розвідки.

Неясно, чи стояла Росія за імітацією Кулеби, але деякі запитання, поставлені Кардіну, є особливо цікавими для РФ, пише видання. Зокрема, коли імітатор поцікавився: “Чи ви підтримуєте удари ракетами великої дальності по території Росії? Мені потрібно знати вашу відповідь”.

Співробітники служби безпеки сенату порадили посадовцям не втрачати пильності.

“Хоча ми й спостерігаємо зростання загроз, повʼязаних із соціальною інженерією, останніми місяцями й роками, ця спроба виділяється своєю технічною складністю та правдоподібністю”, – зазначили в службі безпеки сенату й додали, що, “ймовірно, найближчими днями відбудуться інші спроби”.

Як повідомляв ІМІ, у розвідці США повідомили, що Росія за допомогою ШІ створила більше матеріалів, покликаних вплинути на президентські вибори в США, ніж будь-яка інша держава.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!