ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дві третіх порушень свободи слова у березні були пов’язані із ситуацією в Криму – ІМІ

07.04.2014, 16:17

У березні 2014 року дві третіх порушень свободи слова в Україні були пов’язані з подіями в Криму. Такими є результати дослідження Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Зокрема, ІМІ зафіксував 11 випадків викрадень та незаконного утримання представників ЗМІ в Україні. Усі вони були скоєні проросійськими бойовиками в Криму. Зокрема, декілька днів не могли знайти журналістку “Українського тижня” Олену Максименку, журналіста Радіо Свобода Левка Стека у Бахчисараї витягнули з автобусу, і, повозивши декілька годин, викинули у полі, сказавши не повертатись у Крим.

Із 44 нападів на журналістів, зафіксованих у березні в Україні, 30 сталися в Криму, 8 – у східних регіонах країни. Із 34 перешкоджань – 25 пов’язані з Кримом. У березні також втроє зросла кількість нападів на офіси ЗМІ - 12 випадків (у лютому 4, у січні не зафіксовано), з них 9 сталися в Криму, і 3 – у східних регіонах України (Харків, Донецьк, Луганськ).

З 16 випадків цензури - 14 пов’язані з Кримом. У березні майже всі українські телеканали були незаконно відключені на півострові та замінені на російські. Місцеві ЗМІ теж зазнавали утисків, зокрема, віщання Чорноморської ТРК було взагалі відключено, а на її частотах виходить в ефір канал «Росія 24». Головний редактор “Аргументи тижня - Крим” Заір Акадиров, пропрацювавщий у газеті від самого її початку, змушений був звільнитися через цензуру і втручання у редакційну політику засновників.

У березні майже вчетверо зросла кількість кібер-злочинів проти журналістів і ЗМІ - 18 випадків (у лютому - 5, у січні - 13), з них 15 – DDoS-атаки на медіа-сайти.

Загалом, за даними Інституту масової інформації, у першому кварталі 2014 року було зафіксовано 196 випадків побиттів і нападів на журналістів, що майже вдвічі більше, ніж протягом всього 2013 року (101 випадок), і втричі більше ніж у 2012 році (65 нападів).

Детальніше з результатами дослідження «Барометр свободи слова» можна ознайомитись ТУТ.

Довідка: Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Liked the article?
Help us be even more cool!