ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До України виїхав блогер з Казахстану, який вимагав надавати послуги казахською мовою

01.09.2021, 12:15
Фото - azattyq.org
Фото - azattyq.org

Блогер з Казахстану, автор Youtube-каналу “Til Maydani онлайн партіяси” Куат Ахметов виїхав з країни до Києва (Україна) через порушену проти нього кримінальну справу про розпалювання міжнаціональної ворожнечі. 

Про це повідомляє Радіо Азаттык з посиланням на його адвоката Абзала Куспаєва.

За словами адвоката, приводом для виїзду з країни стало порушення кримінальної справи в Казахстані через відеозаписи Ахметова. Блогер відвідував магазини й державні установи, де вимагав від співробітників надання послуг казахською мовою, водночас знімаючи їхню реакцію на відео. На відео деякі продавці просять вибачення на камеру “через незнання державної мови”.

“Починаючи від [заступник керівника адміністрації президента Казахстану Дауріо] Абаєва, уповноваженої з прав людини Ельвіри Азімової, а також [Єрмухамета] Ертисбаєва [колишнього радника експрезидента Нурсултана Назарбаєва], всі почали говорити про так звані “мовні рейди”, “мовні патрулі”, використовуючи слова, що звучали з вуст російських політиків. Говорили, що незаконно вимагати обслуговувати казахською мовою. Були також заяви в МВС. Як запобіжний влада завела щодо Ахметова адміністративну справу. Другим кроком було порушення кримінальної справи й [можливий] його арешт. Тому ми вирішили, що Куат повинен покинути країну”, – розповів адвокат Абзал Куспаєв.

Згодом Росія заборонила Ахметову в'їзд до країни в найближчі 50 років.

Заступник керівника адміністрації президента Казахстану Даурен Абаєв назвав дії блогера виявом “печерного націоналізму”. 

У серпні Куата Ахметова затримала поліція в Алмати й оштрафувала. Також на нього склали адміністративний протокол “за участь у діяльності незареєстрованої організації”. Блогер після звільнення з поліції сказав, що пов'язує своє затримання з візитом до Казахстану прем'єр-міністра Росії Михайла Мішустіна, і назвав затримання “актом залякування”.

Згідно з Конституцією, державною мовою в Казахстані є казахська, у російської мови – статус офіційної. У державних організаціях і органах місцевого самоврядування нарівні з казахською офіційно вживається російська мова.

“Поки невідомо, чи залишиться він у Києві. Це залежить від місцевих правозахисних організацій”, – сказав Куспаєв.

Liked the article?
Help us be even more cool!