ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До суду передано справу пропагандистки кремлівського каналу "Міллет", що мовить у Криму

Айше Шулакова. Скриншот відео з телеканалу “Міллет”
Айше Шулакова. Скриншот відео з телеканалу “Міллет”

Прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно пропагандистки російського телеканалу “Міллет” (мовить в окупованому Криму) Айше Шулакової, яка виправдовує війну РФ в Україні.

Як повідомила прокуратура, її дії кваліфіковано як колабораційну діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 3 ст. 436-2 КК України).

У прокуратурі нагадали, що Шулакова веде на телеканалі авторську програму, у якій систематично поширює проросійський інформаційний контент. 

“Повторюючи типовий наратив російської пропаганди про наявність на території України “секретних лабораторій Пентагона” з виготовлення “біологічної зброї”, які держава-окупант має знищити, виправдовує збройну агресію РФ проти України”, – зазначає прокуратура.

Крім того, зазначають правоохоронці, вона в прямому ефірі одного з випусків схарактеризувала окупацію територій України як “повернення до рідної гавані, додому”.

“Обвинувачена виправдовувала дії та возвеличувала ворога, називаючи удари по “критичній інфраструктурі” нашої держави “відповіддю на агресію та теракти зі сторони України”, – йдеться в повідомленні.

Їй загрожує до 12 років ув'язнення з позбавленням права вести певну діяльність на строк до 15 років та з конфіскацією майна.

Як повідомляв ІМІ, у лютому 2024 року прокуратура АР Крим та Севастополя повідомила Айше Шулаковій про підозру в колабораційній діяльності та виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Що відомо про прокремлівський кримськотатарський телеканал “Міллет”

1 вересня 2015 року в Сімферополі (окупований Росією Крим) розпочав тестове аналогове і цифрове мовлення прокремлівський кримськотатарський телеканал “Міллет”. Почав мовлення телеканал з гімну Росії. Гроші на телеканал виділяли з федерального бюджету РФ. Канал Росія зареєструвала 10 серпня 2015 року. 

18 лютого 2016 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Ради національної безпеки і оборони з проханням застосувати економічні санкції до зареєстрованих на тимчасово окупованій території України юридичних осіб РФ, а саме до державних телеканалів. До списку ввійшла й автономна некомерційна організація “Суспільна кримськотатарська телерадіокомпанія” – телеканал “Міллет” та радіо “Ватан Седасен”.

Після окупації Криму Росія витіснила незалежні медіа. Низка українських та кримськотатарських медіа перестали мовити на півострові й через утиски змушені були виїхати з Криму. 

Зокрема, з 1 квітня 2015 року телеканал ATR припинив мовлення в ефірі, оскільки не зміг отримати дозвільних документів на мовлення в Роскомнагляду. Також припинили мовлення в Криму дитячий телеканал “Лале”, радіостанції “Мейдан-ФМ” і “Лідер”, що входили до холдингу ATR.

17 червня з Києва відновив мовлення перший кримськотатарський телеканал ATR. Також відновив мовлення і дитячий кримськотатарський телеканал “Лале”.

Liked the article?
Help us be even more cool!