ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повідомлено про підозру пропагандистці кремлівського телеканалу "Міллет", що мовить у Криму

Айше Шулакова. Скриншот відео з телеканалу “Міллет”

Прокуратура АР Крим та Севастополя повідомила про підозру пропагандистці російського телеканалу “Міллет” (мовить в окупованому Криму), яка виправдовує війну РФ в Україні.

За даними прокуратури, в авторській програмі підозрювана публічно підтримує незаконні дії окупантів. Зокрема, щодо повномасштабного вторгнення РФ на територію України, представляючи збройну агресію як “благородну” та “оборонну”. 

“Ведуча” систематично просуває пропагандистські наративи РФ та сприяє створенню “позитивного ефекту” від вторгнення на територію суверенної й незалежної держави, виправдовуючи в такий спосіб збройну агресію ворога”, – йдеться в повідомленні.

Дії фігурантки кваліфіковано як колабораційну діяльність та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікацію її учасників (ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

За даними ІМІ, йдеться про ведучу Айше Шулакову. У 2023 році вона отримала нагороду “Кореспондент року” в межах дев'ятої щорічної премії “Журналіст року”, яку проводить російська влада в окупованому Криму.

Що відомо про прокремлівський кримськотатарський телеканал “Міллет”

Як повідомляв ІМІ, 1 вересня 2015 року в Сімферополі (окупований Росією Крим) розпочав тестове аналогове і цифрове мовлення прокремлівський кримськотатарський телеканал “Міллет”. Почав мовлення телеканал з гімну Росії. Гроші на телеканал виділяли з федерального бюджету РФ. Канал Росія зареєструвала 10 серпня 2015 року. 

18 лютого 2016 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до Ради національної безпеки і оборони з проханням застосувати економічні санкції до зареєстрованих на тимчасово окупованій території України юридичних осіб РФ, а саме до державних телеканалів. До списку ввійшла й автономна некомерційна організація “Суспільна кримськотатарська телерадіокомпанія” – телеканал “Міллет” та радіо “Ватан Седасен”.

Після окупації Криму Росія витіснила незалежні медіа. Низка українських та кримськотатарських медіа перестали мовити на півострові й через утиски змушені були виїхати з Криму. 

Зокрема, з 1 квітня 2015 року телеканал ATR припинив мовлення в ефірі, оскільки не зміг отримати дозвільних документів на мовлення в Роскомнагляду. Також припинили мовлення в Криму дитячий телеканал “Лале”, радіостанції “Мейдан-ФМ” і “Лідер”, що входили до холдингу ATR.

17 червня з Києва відновив мовлення перший кримськотатарський телеканал ATR. Також відновив мовлення і дитячий кримськотатарський телеканал “Лале”.

Liked the article?
Help us be even more cool!